Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Найденов: Електронните рецепти ще повишат безопасността на пациентите

Тенденцията е разходите за лекарства да нарастват не само в България, коментирa зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз

08:03 | 2 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електронните рецепти са част от цялостната система по електронизация на здравеопазването и имат много предимства за държавата, лекарите и най-вече за пациентите. Така ще се повиши безопасността и качеството им на живот. Заедно с електронните рецепти вървят и електронните досиета, чрез които всеки медицински специалист ще има достъп до лечението на пациента за години назад и ще може да му даде най-точния съвет. Това коментира зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Тодор Найденов в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той отличи Естония като лидер в електронизацията на здравеопазването, но посочи и други добри примери като Дания, Испания и Румъния, всяка от които е уредила системата по различен начин. 

Найденов заяви, че подкрепя идеята за национална аптечна карта и, за да бъде решен проблемът в малките населени места, трябва комплексно действие на държавна политика, развитие на специалисти, които да влязат в тези райони, както и подкрепа от страна на местната власт. 

Експертът коментира и твърденията за преразход за лекарствени средства у нас. 

За преразход трудно може да се говори, защото нуждите на населението са големи.  И в бъдеще тенденцията е разходите в здравеопазването да нарастват не само в България.

 

Вижте повече в следващото видео: