Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Игрите за смартфони насърчават печалбата за Tencent

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Бизнес старт, 17.05.2018

12:26 | 17 май 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Много добър и позитивен отчет за китайския гигант Tencent”. Tака Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, започна редовния си технологичен коментар в четвъртък. Страстта на китайците към игрите за смартфони подхранва печалбата на китайската технологична група. С 48% са се увеличили приходите на компанията през първото тримесечие (около 9,7 млрд. евро), а печалбата е нараснала с 61% като в момента възлиза на 3,1 млрд. евро.

Наскоро Tancent са инвестирали повече пари за разработването на обещаващи онлайн игри, като компанията си е осигурила правата за китайския пазар за игрите PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) и Fortnite и съответно са разработени версии за смартфони за двете игри.

С 34% са се увеличили и приходите в подразделението „Услуги с добавена стойност“, което включва онлайн игри и съобщения, като в момента приходите възлизат на 46,9 млрд., което представлява две трети от общите приходи. Особено успешна се оказва играта „Honor of Kings“, която е клонинг на успешната настолна игра „League of Legends“.

Tancent разчита до голяма степен и на WeChat – най-голямата социална мрежа в Китай, която има над 1,04 млрд. месечни активни потребители като за пръв път преминава границата от 1 млрд. потребители. Чрез реклами и финансиране от тяхна страна Tancent стимулира бъдещия си растеж.

В някои области ръстът на Tancent достига своите граници. Рекламите, публикувани в WeChat Messenger, вече са достигнали максималния брой, а и разходите на китайците са нараснали с цели 51 % в резултат на многобройните инвестиции.

Главният редактор на Investor.bg обобщи, че Tancent се превръща в абсолютен лидер на родния си пазар с 1,04 потребители на месец на социалното приложение WeChat. За сравнение - социалната мрежа QQ има 805,5 млн. потребители, a Facebook - около 2,2 млрд.

Още технологични новини четете на Investor.bg