Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Плевнелиев: Европейската политика не е външна политика за България

Диалогът ми с „Дондуков“ 1 е добър, коментира държавният глава

08:50 | 1 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Аз съм този, който говори директно с европейските партньори. Мога да вдигна телефона на всеки. За мен европейската политика не е външна политика за България, това е моето семейство. Това коментира в най-дългото си телевизионно интервю досега, излъчено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria президентът на България Росен Плевнелиев.

„Аз ги познавам много добре и те ме знаят много добре. Аз мога да звънна на Меркел, на Жан Клод Юнкер, на когото трябва когато трябва. Ще получа разговор с тях в рамките на 30 минути. Но аз трябва да знам, че ние сме в една посока с правителството“, отбеляза държавният глава.

По думите му диалогът с „Дондуков“ 1 е добър. „Мога да кажа, че с министър-председателят се събираме на всеки две седмици, пием по едно кафе и обсъждаме важните теми. С него сме различни, но имаме много коректни и мъжки отношения. Аз мисля, че ще продължи да бъде така“, посочи Плевнелиев.

Разбира се, имаме и разминавания. Разбирам, че министър-председателят има много тежък дневен ред и че той трябва да балансира всеки ден между хиляди проблеми. Разбирам, че той си говори по телефона с всеки и разбирам, че той трябва да обърне внимание на всеки. Същевременно като президент аз не споделям този подход, което не означава, че не се допълваме взаимно. За мен количеството проведени разговори на ден, осъществени срещи на ден не е толкова важно, колкото това да имаме стратегически, смислени приоритети, да знаем накъде сме тръгнали, но не от днес за утре, а от днес до 2030“, посочи Плевнелиев.

Повече може да видите в третата част от интервюто с държавния глава: