Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Плевнелиев: ЕК застава на страната на българския народ

Уроците на политика са, че доброто трябва да бъде запазено и разширено, а лошото – подобрено, коментира държавният глава

08:00 | 1 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската комисия (ЕК) е изключително коректен и достоен партньор за България. Това си пролича и в последния доклад. Докладът е конкретен, ясен и той не само просто констатира, но и дава решения. ЕК застава не на страната на един или друг министър, правителство или партия в България, а на страната на българския народ. Това коментира в най-дългото си телевизионно интервю досега, излъчено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria президентът на България Росен Плевнелиев.

Президентът отчете, че и ЕК, и българският народ искат едно и също – работеща система на правораздаване в България.

„Досега България в последните 10 години пет пъти е обещавала реформи, пет пъти е писала стратегии и десет пъти идват докладите, за да констатират понякога едни и същи неща. Скандалите от една страна не ни придвижват напред. Те са нещо, което ни отклонява от правия път и обслужва тези, които ние наричаме „задкулисие“ - тези, които не искат реформите в България. Скандалите са отказ от аргументи и доказателство, че не се води дебат. Моят апел към политиците е да покажат национално отговорен подход, който да е отвъд нормалното отиграване на ситуациите и в малко по-дългосрочен и дълбок смислово план“, коментира държавният глава.

По думите му „за мен като държавен глава уроците на политика са, че доброто трябва да бъде запазено и разширено, а лошото - подобрено“.

Росен Плевнелиев коментира и решението на Бойко Борисов да поиска оставката на образователния министър Тодор Танев заради поредицата от скандали в сектора. „Никой не се съмнява в правото на министър-председателя да поиска оставката на който и да е било министър. Още повече с министър-председател като Борисов това се е случвало и очевидно ще се случва. Но иска ми се, когато се поиска оставката на един министър и медиите, и народа да разберат ясно причините. Това ще помогне да ги няма тези съмнения, за които всички говорят“, отбеляза президентът Плевнелиев.

Повече може да видите в първата част от интервюто с държавния глава: