Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple и Google в центъра на вниманието на инвеститорите в IT сектора

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, 06.02.2018

11:11 | 6 февруари 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Фокусът на технологичните новини пада основно върху две компании - Google и Apple. Акциите на основният поддоставчик на чипове на Apple Qualcomm понижиха стойността си с 3 на сто в резултат на това, че две компании заявиха, че Apple може да се откаже от работата си с нея в полза на Intel като доставчик на модемни чипове за следващото поколение смартфони iPhone. Това каза технологичният редактор на Елена Кирилова, Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.  

"Qualcomm от години е поддоставчик на Apple, но отношението между двете започна да се влошава миналата година, когато Apple обвини Qualcomm в прекалено високи такси за чипове и отказа да плати 1 млрд. долара обещани отстъпки".

В подробен документ Nomura Instinet заяви, че Apple ще се откаже от Qualcomm в замяна на редица други поддоставчици, тъй като се опитва да намали разходите си за материали за iPhone, добави Кирилова. "Nomura твърди, че вярва, че Apple ще взима всичките си модемни чипове, половината от които в момента идват от Qualcomm, от Intel".

"В резултат от новините акциите на Intel повишиха цената си с 1,4% до 46,18 долара. Най-големият производител на чипове за персонални компютри в света късно навлезе на пазара на мобилни чипове, но напоследък има много агресивен подход в тази посока".

“Има спекулации, че Apple може да се откаже от Qualcomm за следващото си поколение смартфони и смятам, че това е една от причините за поевтиняването на акциите днес“, коментира Анджело Зино, анализатор от CFRA Research, цитиран от Елена Кирилова. 

Повече вижте във видеото. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.