Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ще излезе ли България от сянката на пасивността

Борислав Мавров в Бизнес старт, 11.01.2018

08:15 | 11 януари 2018
Обновен: 09:21 | 11 януари 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: Freeimages.com
Снимка: Freeimages.com

Много е важно да се направи уточнението какво точно председателства България, защото цари масова недобра информираност, че едва ли не след официалното откриване България започва да ръководи целия Европейски съюз, което е погрешно. Това каза Борислав Мавров от фондация "Европейски институт" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. 

България, като ротационен председател ще ръководи една от много важните институции на ЕС, а именно Съветът на Европейския съюз. Тази институция има много важна съществена роля в развитието на европейските политики, в приемането на законодателство, наред с Европейската комисия и Европейския парламент".

Не трябва да имаме някакви свръхочаквания, че властта,  която получава България за тези шест месеца е власт, която ще ни даде възможност да променим, за добро или лошо Европейския съюз, категоричен бе гостът. "Истината е тази, че ротационното председателство, практически е лимитирано и вкарано в един коловоз и Съвета на ЕС представлява различни формати на срещи на ресорни министри. Даже и не всички формати на срещите на ресорните министри се председателстват от ротационния председател. Един от форматите има постоянен ръководител - форматът по външна политика и сигурност".

"От друга страна за всяка една страна, която поема председателството на Съвета на Европа е изключително голяма отговорност - за България това е първи такъв опит и в този смисъл исторически шанс България да излезе от провинциализма, в който тя дълго и удобно стоеше през тези 11 години. Предпочиташе комфортно нищо да не прави, нищо да не предлага, да изчаква. Това няма да бъде така. София в известен смисъл ще бъде Брюксел".

Разпознават ли се важните задачи на България по време на председателството? Ще бъде ли водещ страхът "да не се изложим пред чужденците"? Ще престане ли в България да се говори за Европейския съюз като за "дойна крава"?