Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кой спечели и кой загуби на изборите в Германия

Емил Роберт Коен в Бизнес старт, 25.09.2017

09:37 | 25 септември 2017
Автор: Кирил Петков
Емил Роберт Коен, председател на Либерални идеи за България и Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Емил Роберт Коен, председател на Либерални идеи за България и Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Двете големи партии в Германия загубиха. Християндемократическата партия и Християнсоциалния съюз загубиха повече от 8%. Социалдемократите загубиха повече от 5%. Това каза Емил Роберт Коен, председател на Либерални идеи за България и Европа, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "От друга страна големите страхове не се сбъднаха - че в Германия е възможно да има такава ситуация, в която да има или лява коалиция, или да се получи така, че да стане неизбежно участието на Алтернатива за Германия в управлението".

"Свободната демократична партия, немските либерали, класическите либерали, удвоиха резултата си. Прекратиха ваканцията - те не бяха представени в Парламента след предходните избори, а в момента с 10,7% и с 80 депутата ще бъдат естествения партньор на Меркел". 

Меркел отново ще бъде на власт, а това е страшно важно за Германия и за Европа, страхотно важно за света, каза гостът. "Защото Германия е "моторът" на Европа и най-голямата икономика. В ситуацията, в която в САЩ имаме президент, извън руслото на традиционните американски ръководители през последните десетилетия, наличието на Меркел начело на Германия ще бъде една спирачка и алтернатива, което ще възпира Тръмп от непремерени действия".