Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

САЩ стартира търговска война със санкциите срещу Русия

Аспарух Карастоянов в Бизнес старт, 08.08.2017

08:01 | 8 август 2017
Обновен: 09:01 | 8 август 2017
Автор: Кирил Петков
Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско икономически съвет към БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско икономически съвет към БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За пръв път при налагането на санкциите срещу Русия сме свидетели как Конгресът на САЩ се намесва в дейността на президента толкова силно и ярко. Това каза Аспарух Карастоянов от Българо-американски търговско икономически съвет към БТПП в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Тези санкции се отнасят само за сферата на енергетиката и съвсем малко за даването на кредити към руски компании, но не засягат работата, касаеща космическото пространство и другите сфери на сътрудничество". 

"Това е начало на търговска война, чиито измерения ще бъдат тепърва показани през септември".

Санкциите трябва да се разгледат исторически, за да се види какво се постига чрез тях. Този път сме свидетели на започваща търговска война, която включва и Европа и за това има влияние и върху България, каза гостът. 

"Всички сме свидетели, че България всеки ден губи енергийната си независимост. Загубихме позиции в продажбата на ток, в преноса на газ и при ефективно влязло ембарго след решението на Конгреса на САЩ можем да очакваме проблем при развитието на плановете за подобряване на енергийното състояние на България". 

По-сдържан ли се оказа Путин от Трумп? До къде свършват медийните образи и какви са реалните резултати? Опасно ли е впечатлението, че Тръмп може да бъде "управляван" от Конгреса? Расте ли риска от корпоративни влияния в политиката на САЩ? Възможен ли е диалог между САЩ и Русия, който тепърва може да стартира? Ще се стигне ли до силно обтягане на отношенията?