Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Защо скочи цената на златото

Димо Стефанов в Бизнес старт, 25.07.2017

09:37 | 25 юли 2017
Автор: Кирил Петков
Димо Стефанов, анализатор от Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димо Стефанов, анализатор от Tavex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди около месец златото се търгуваше за около 1300 долара, а юни месец имаше заседание на Фед, при което повишиха лихвата си и казаха, че ще намаляват баланса си. Това, може би беше изненадата за пазарите и от там цената тръгна надолу. Това каза Димо Стефанов, анализатор от Tavex, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.  

Имаше и по-добри данни за заетостта в САЩ. Това доведе до падане на цената на златото до 1210 долара, но се оказва, че най-голямата разпродажба на злато се случва на фючърс пазара. В рамките на четири седмици бяха разпродадени близо 400 тона злато, което е огромна цифра за пазара на злато като цяло, каза анализаторът.

"Често се случва фючърс пазарът да реагира повече, отколкото е нужно и това си личи по късите позиции".

Цената на златото е индиректно свързана с политиката на Фед. То е интересен актив - може да се защитим от инфлация, а може да се защитим и от кризисни ситуации, в които дадени активи се нулират в банковата система Фед повишава лихвите, за да се подготви за следващата криза и може би малко закъсня с тази крачка, защото данните от икономиката ситуацията не е много по-различна от 2014-2015 година. Те повишават лихвата, за да имат път да я намаляват при следващата криза. 

Кои са причините да се очаква повишаване на цената на златото?