Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Усвояването на евросредства протича с нормален темп

Атанас Кирчев, консултант, Бизнес старт, 14.06.2017

09:09 | 14 юни 2017
Автор: Investor.bg
Атанас Кирчев, консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Атанас Кирчев, консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Усвояването на европейски средства протича с нормален темп, а размерът на разплатените средства към бенефициенти е около 10%. Това коментира консултантът Атанас Кирчев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му последната справка за усвояването на еврофондове показва, че процентът на договаряне (сключени договори за евросредства) е малко над 40% от всички средства.

Интересен е фактът обаче, че няма публична информация, която да даде сведения за начина, по който е приключил предходния програмен период, отбеляза още Кирчев. По данни на Доклада на парламентарната комисия по контрол на еврофондовете усвояването към март 2016 е било около 90%. 

"Окончателният доклад е бил внесен през март 2017, но все още няма публично оповестени данни за усвояването през миналия програмен период", сподели консултантът. 

Отчита се, че е налице няколко процентни пункта по-голям ръст в следствие на с усвояването на европейски средства, отколкото би бил при липсата на подобни инвестиции, но според консултанта това е в рамките на статистическата грешка. 

Вижте повече във видеото: