Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Негативите от делегираните бюджети в средното образование

Юлиян Петров, председател на Синдикат Образование към КТ Подкрепа, Бизнес старт, 12.04.2017

09:09 | 12 април 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Делегираните бюджети станаха нещо като наказателна мярка след най-голямата учителска стачка през 2008. Тогава за всички български училища бяха въведени тези бюджети, като имаше идея това да стане и при детските градини, но поради различни причини мярката не бе приета. Започна едно финансиране, което освободи държавата от отговорност за финансовите процеси и натовари с тази отговорност директорите. Това също така създаде една пропаст между учители и директори, но това е просто "екстра".

Това каза в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров. Гостът в студиото коментира темата за най-наболелите проблеми в средното образование в България, както и перспективите за решаването им.

„От там насетне се създаде едно порочно финансиране, което е само на база на броя на учениците, което дава един неравен шанс на много български училища, поляризира системата и води до създаване, от една страна, на мегаучилища и, от друга, до създаване на едни много малки такива“, коментира ефектите от въведената преди близо 10 години мярка синдикалистът, извеждайки и положителните страни от нея – насочването на финансовите средства към училищата и прекратяването на техните отклонения от общините.

Акцент бе поставен и върху друг проблем, произлизащ от делегираните бюджети – нежеланието на директорите да изключват проблемни ученици заради респективно следващата финансова загуба от това. „Делегираните бюджети станаха един мощен генератор на агресията и на липсата на добро възпитание поради факта, че възнагражденията на учителите и директорите са обвързани с броя ученици. Така те правят всичко възможно да задържат учениците. В този ред на мисли агресията се задълбочи и виждаме до къде е стигнала“, каза още Петров.

Обстоен коментар по темата вижте във видеото: