Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Финтех индустрията в България с огромен потенциал

Мартин Богданов в Бизнес старт, 06.04.2017

09:42 | 6 април 2017
Автор: Кирил Петков
 Мартин Богданов, Paysera. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Богданов, Paysera. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

55% годишен ръст на финтех индустрията в ЦИЕ, прогнозира Делойт. България се нарежда на незавидната последна позиция в Централна и Източна Европа по генериране на приходи от тази индустрия, сочи проучване на Делойт в девет държави от ЦИЕ. Това коментира Мартин Богданов от Paysera в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"В ЦИЕ финтех индустрията е 2,2 млрд. евро, а във Великобритания е 12 пъти повече. Целият регион има още много какво да направи".

Фактът, обаче, че България е на последно място в ЦИЕ означава, че тя има потенциал, защото ако се създадат предпоставки, има накъде да се развиваме, каза Богданов.

"Причините за тези резултати са няколко - ние сме малка икономика, БВП е на последно място от тези страни, директните чуждестранни инвестиции не отговарят на нивата от тях. Подобна е ситуацията и при употребата на смарт телефони. Имаме какво да наваксваме и като законодателство, и като данъчни облекчения".

В България, според резултатите на Paysera, ръстът на финтех услугите, предоставяни на нови клиенти, е между 40% и 50% месечно, каза още гостът. "Когато се стартира правилно, нещата вървят и първите винаги биха получили един по-добър шанс".

Защо въвеждането на електронно правителство би довело до рязък скок на финтех индустрията? По-консервативен ли е българинът в сравнение със своите съседи? 

Вижте целия коментар: