Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Колагенова гъба - що е то?

Доц. Светлана Дянкова, Институт по криобиология и хранителни технологии

09:47 | 7 март 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Подробности за дейността на Института по криобиология и хранителни технологии в светлината на станалото известно ново изобретение на ИКХТ – колагенова гъба, която помага за лечението на различни изгаряния и дълбоки рани, даде в предаването Бизнес старт с водещ Иван Нончев доц. Светлана Дянкова.

„Колагенът е белтък, много разпространен във всички организми, особено при бозайниците. Той притежава определена подкрепяща структура, като в същото време е почти еднакъв като състав при различните видове бозайници. Това означава, че могат да се използват животински мазнини, за да се добие колаген, който да бъде напълно съвместим за лечение на човешки заболявания – най-вече за лечение на рани, също така като кръвоспиращи превръзки при най-различни ситуации – от вадене на зъб до тежки рани и изгаряния, колагенови апарати се използват и за покриване на импланти. Тоест колагенът има много големи приложения в медицината и фармацията“, обобщи Дянкова.

„Българската наука има принос в развитието на много технологии. В случая, ставайки въпрос за производството на колаген, ние имаме патентована технология за това – от свински кожи, като става дума за отпадни продукти от кожарската и хранително-вкусовата промишлености. Неща, които иначе биха се изхвърлили, могат да се използват за производството на лекарствени продукти“, каза тя.

„В момента разговаряме с една новосъздадена фирма за производство на гранулиран пехтин, като идеята е той да бъде хранителна добавка, която да се бори с някои тежки и социално значими заболявания – повишаване на холестерола, начални стадии на диабет“, представи текущите проекти на ИКХТ Дянкова.

„През годините един от ключовите проекти бе именно технологията за разработване на колагени и колагенови апарати. Друга важна насока, още от времето, когато е създаден институтът, е получаването на т.нар. храни за космонавти“, направи ретроспекция тя.

Целия разговор вижте във видеото: