Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Свежа кръв в образованието – мисията е възможна

Петър Пройков, Фондация Заедно в час, Бизнес старт, 28.02.2017

09:43 | 28 февруари 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

За алтернативите в образованието и възможните решения на кадровия проблем в сектора говори в предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев Петър Пройков от Фондация „Заедно в час“. Основната мисия на фондацията е да внесе „свежа кръв“ в образователната система, като привлича и вкарва в класните стаи доказани професионалисти от всички сфери.

„Нещата вървят позитивно. Вече работим в 10 региона в страната, като всяка следваща година добавяме нови региони, за да можем да обхванем повече деца, които имат нужда от качествено образование. Тази година сме набелязали 3 нови области – Велико Търново, Сливен и Плевен. Що се отнася до резултатите – там може би историите говорят най-много за съдбите на децата, как се променят те самите и какъв е техният път след училище“, направи равносметка Пройков.

Къде има най-голямо текучество на кадри и как това се отразява на учениците? „Това са селата. Според различни проучвания децата, които учат в малки населени места, главно села, изостават с до 3 години спрямо връстниците си в по-големи такива. Всъщност единствената причина е, че живеят в по-малко населено място, като към това се добавят различни фактори като финанси и образование на родителите“, отчете гостът в студиото. „Именно това е нашата цел – да отидем там и да ги подкрепим, като разкъсаме този кръг на бедност, за да бъдат учениците подготвени за живота, който им предстои, и да поемат по своя път“, добави още той.

Какво кара човек да натисне „пауза“ в кариерата си и да се посвети на учителската професия? „Това е една осъзнатост. Осъзнатост, че има много сериозна нужда да инвестираме в образованието и ако не се захванем и променим нещо, нещата ще се случат бавно. Именно това беше моята причина да стана учител – в един момент разбрах, че ако искам да живея в една по-хубава България, трябва да направа това, което мога“, сподели Пройков.

Какви са перспективите за развитие на инициативата? Какви са изискванията към желаещите да се включат в промяната на далеч нерозовата българска образователна система?

Вижте целия разговор: