Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Паднаха ли пречките пред усвояването на европари в България

Атанас Кирчев в Бизнес старт, 10.01.2017

08:52 | 10 януари 2017
Автор: Кирил Петков
Атанас Кирчев, консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Атанас Кирчев, консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В сравнение с предходния период темпът на усвояване на евросредства в България е забележителен. Забавянето в началото на предходния период бе нормално, защото бе първи програмен период. Това каза относно усвояването на евросредствата консултантът Атанас Кирчев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Вече са договорени над 34% от средствата, като 8% вече са разплатени. Аналогично е положението на получените плащания от ЕС. През този програмен период съм доста по-голям оптимист". 

Главната пречка - липсата на административен капацитет, вече е отстранена, категоричен бе Кирчев.

Над 70-80% от публичните инвестиции се финансират с европейски средства. Значението на еврофондовете в България е голямо. Те са значителен, а в някои случаи и единствен източник на финансиране, отбеляза гостът. "Това на практика превърна позициите на ръководители на определени оперативни програми в политически длъжности. При всяка смяна на правителство те се сменят".

"В същото време администрацията работи на много по-широка база. На повърхностното ниво винаги ще има промени, но с годините в голяма степен администрацията се професионализира в значителна степен и повърхностните промени не влияят толкова силно".

Икономиката на България върви към растеж, но той няма да бъде толкова осезаем, колкото се твърди, каза още Кирчев.

Какви са предимствата и пропуските на новата електронна система за приемане на документи за кандидатстване по европейските програми? Какви са основните пречки пред успешното усвояване на европейски средства? Научи ли се администрацията да работи в периоди на политическа криза?

Вижте целия коментар: