Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ако в бизнеса с недвижими имоти участват хора с морал, няма нужда от закон за пазара

Снежана Стойчева, управител на Imoti.net, "Бизнес старт", 24.05.2024 г.

11:57 | 24 май 2024
Обновен: 14:59 | 25 май 2024
Автор: Даниел Николов

Динамиката и скоковете на цените от 2022 г. са по-приглушени на пазара на недвижими имоти през 2024 г. Не се сбъднаха очакванията за срив на цените с 30%-40%, а пазарът от началото на годината е спокоен, със стабилни цени на нивата от 2023 г. До края на годината не ни очаква никакво сътресение, коментира Снежана Стойчева, управител на Imoti.net, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Малките или семейните агенции за недвижими имоти са най-многобройните в сектора, като непрекъснато се появяват нови фирми от професионални брокери, които решават да излязат сами на пазара, или от хора, привлечени от печалбите в сектора. Това може да подобри конкуренцията, ако привличе добре обучени кадри и от други икономически сфери, но пазарът позволява и навлизането на хора без никаква подготовка, предупреди Стойчева.

"Много отдавна се говори за регулацията на пазара на недвижимите имоти - че трябва да има закон, изисквания, лиценз - но нещата не се случват. Няколко пъти вече закони стигат до Народното събрание и си остават в комисиите. Има такова мислене сред компаниите в сектора, че вътрешна саморегулация, а не закон, би било по-доброто нещо."

Браншовата организация в сектора включва едва около 10% от всичките над 4000 действащи фирми, така че може да е прекалено малка, за да се заеме с проблема, коментира Стойчева.

"Ако в самия бизнес участват хора с ценностна система, морал, които живеят по ясни правила в живота си и търсят удовлетворението и доверието на клиентите, нещата ще бъдат доста по-различни. Но това е дълъг процес."

Близо 100 компании и брокери подадоха своите номинации и ще се състезават за общо 17 награди в различни категории в тазгодишните Real Estate Business Awards на Imoti.net. Тази година конкурсът надгражда с още една категория за брокер недвижими имоти на годината, който е определен от сектора чрез директно допитване до стотици водещи представители на бизнеса с имоти, разказа Стойчева. Награди ще бъдат раздадени и в традиционните категории брокер на годината, най-динамично развиващата се компания, зелена сграда на годината,най-добър сайт на фирма за недвижими имоти, както и най-успешната реклама на имот и победител в PropTech сектора.

Повече за пазара на имоти в София, за пазара на ваканционни имоти, какво може да се очаква след влизането на България в еврозоната може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.