Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Обединеният свят крие, както възможности, така и предизвикателства

Димитър Събев в Бизнес старт, 02.01.2016

10:36 | 2 януари 2017
Автор: Кирил Петков
Димитър Събев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Събев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2017 може да се окаже първата година от един цикъл на стагфлация, какъвто видяхме през 70-те години на миналия век.  Това каза икономистът Димитър Събев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

2016 бе една от годините на прага на прехода между едно равновесие към друго. Политиките в развитите страни държави бяха непроменени, но реакциите на света, на материята на икономиката, на хората, бяха много различни, каза гостът. "Доскоро ни се струваше невероятно, че Тръмп ще застане на кормилото на най-голямата икономика, че Великобритания, която има съзнание на империя, над която слънцето не залязва, иска да се затвори на своя остров дори с цената на това да загуби пазари. Светът се е променил". 

Управляващите кръгове предлагат още и още от същото - банки - кредитиране - стимул за икономиката, но това явно не работи, каза още Събев. "Както през 30-те години ортодоксалните политики за по-стабилни валути и консервативният дневен ред доведе до ексцесия, същото се случва и сега. Да се надяваме, че институциите днес са по-силни". 

"Обединеният свят крие, както възможности, така и предизвикателства. Не е правилно да се каже, че глобализацията ще доведе автоматично до благоденствие".

Ние имаме нужда от една страна, може би след 200-300-500 години, за това говорят научните фантасти, за едно общество на хармонията, което иска да лети до Марс, да превземе космоса, но имаме нужда от различията, добави Събев. "Но едно голямо правителство крие страшни рискове, особено за журналистите и хората на перото и ума, защото те убиват основното човешко право - правото да се изразяваме. Причината е, че в нерегулирания пазар има страшен хаос и деструктивни тенденции, които имат нужда от все повече регулации, за да функционира. Накрая стигаме до абсурда, че имаме едно общество със силен репресивен апарат, която да запази свободния пазар. Има трети път, който е пътят на локалната самоорганизация - кантоните на Швейцария, във водните окръзи на Калифорния, дори в третия свят, дори в българската история - стопански единици, организирани на локален принцип, които чрез взаимопомощта са избегнали репресията на централното планиране и хаосът и подкопаването на нерегулирания пазар. ако търсим третия път може би ще излезем на едно ново ниво и на перспектива за бъдещето, и на благосъстояние".

"Учудвам се колко примитивен е дневният ред на световните държави. Политиката за миграцията е нещо много старо и за мен вече няма съмнение, че когато Меркел покани бежанците, бе заради икономическия растеж. Същото нещо се е случило през 40-те години на миналия век, когато Европа е търсила импулс, за да се възстанови от войните. Днес икономиката на Европа е с много бавен темп и логиката на управляващите е - да поканим отново мигранти и всичко, което е правено преди да се прави отново, но всичко в историята работи по един път. Рецептата, която направи Европа велика през 50-те години, е на път да подкопае нейните основи. Рецептите, които се предлагат са от друг век". 

Вижте целия коментар: