Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Accenture сви прогнозата си заради по-ниски потребителски разходи за IT услуги

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 22.03.2023

10:36 | 22 март 2024
Обновен: 14:54 | 22 март 2024
Автор: Галина Маринова

Доставчикът на IT услуги Accenture сви прогнозата си за фискалната 2024 година, докато икономическата несигурност подтиква клиентите да ограничат разходите си за неговите консултантски услуги. Новината изпрати цената на акциите на гиганта с около 7% надолу.  Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Сега Accenture очаква годишните ѝ приходи да нараснат в диапазона 1-3%, след като по-рано заяви, че очаква увеличение с 2% до 5%.

Компанията се бори със забавеното търсене на нейните IT и консултантски услуги, след като високите лихвени проценти натиснаха спирачката на една индустрия, която спечели от невероятния растеж на търсенето към нея по време на пандемията.

Случващото се накара компанията да съкрати служители. Accenture ще има 450 млн. долара разходи, свързани с обезщетения, през тази фискална година, след като записа 1,1 млрд. долара такива разходи за предходната, когато каза, че ще се раздели с около 19 хил. позиции, или 2,5% от работната си сила.

„Видяхме още един период на ограничаване на разходите от нашите клиенти, включително разходи за нашите услуги, особено в части на Европа, Близкия изток, Африка и Северна Америка“, коментира главният изпълнителен директор Джули Суийт пред анализатори след представянето на резултатите.

Конкурентите Tata Consultancy Services и Infosys – две от най-големите IT консултантски фирми в Индия, също отчетоха слаби тримесечни резултати, тъй като клиентите им свиват бюджетите си.

Анализатори от Baird Equity твърдят, че растежът в индустрията се забавя през последните шест тримесечия и че „на Accenture може да са ѝ нужни няколко години да се върне“ към среден до висок едноцифрен органичен растеж.

Компанията също така прогнозира, че приходите ѝ за третото тримесечие ще са между 16,25 и 16,85 млрд. долара, под средната прогноза за 17,01 млрд. долара, сочат данни на LSEG.

Новите резервации – ключов индикатор за бъдещите приходи – са спаднали с 2 на сто до 21,58 млрд. долара през второто тримесечие, докато резервациите в сегмента "Комуникации, медии и технологии" са намалели с 8% на годишна база.

Accenture обяви 15,80 млрд. долара приходи за последния отчетен период, което е малко под средната прогноза на анализаторите за 15,84 млрд. долара.

На коригирана база компанията е спечелила 2,77 долара на акция, спрямо очаквани 2,66 долара на акция.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.