Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

БАРПТЛ иска среща със здравните власти за изчистване на проблемите в лекарствената политика

Боряна Маринкова, изп. директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, „Бизнес старт“, 01.02.2024 Г.

12:39 | 1 март 2024
Обновен: 13:53 | 1 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Предстои Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) да поиска среща от най-високо ниво, на която да бъдат събрани здравните власти, за да се разрешат проблемите в лекарствената политика. Още днес ще внесем писмо с искане от най-високо ниво, да бъде взета инициативата от страна на институциите, разкри Боряна Маринкова, изп. директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

По нейни думи е крайно време българските институции да започнат да адресират реалните проблеми в сектора: количество в България има, износът не е проблем, а Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) работи.

Маринкова изтъква, че данните на здравните власти категорично доказват, че СЕСПА функционира добре. „При огромните количества от лекарства, системата беше обвиняване, че не изважда липсващите инсулини за пациентите в списъците си. Тя няма как да го направи при положение, че има наличности на склад на производител, а СЕСПА ги вижда и отчита. Ние реално не страдаме от недостиг на ниво количества, а по отношение на достъпа на единици пациенти поради ограничение на пътя на лекарството по неговата верига за доставки“, допълни тя.

Гостенката разказва повече за провелото се вчера заседание на закрити врати в Комисията по здравеопазването, след която бяха изнесени данни, че в страната има 230 000 опаковки инсулин. От тях 4500 се намират в дистрибуторите, а останалите - в производителите. Според здравните власти това са предостатъчни количества, като проблемът се корени във веригата.

"Веригата се състои от 3 елемента: производител, дистрибутор и аптеката. За да тръгнат лекарствата и да стигнат до пациента, те трябва да напуснат производителя, да влязат при дистрибуторите, които да започнат да снабдяват цялата национална мрежа от аптеки. Излишъците остават за нас - паневропейските дистрибутори, за да можем да обезпечаваме потребностите на други държави в ЕС, ако има излишък в България. Съответно излишък от друга държава-членка може да влезе у нас като паралелен внос. В момента наблюдаваме един процес, който показва диспропорция - твърде много количества на едно място и недостигане до крайния потребител, каквато е целта на тази верига."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.