Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България има потенциал да се превърне в регионален лидер в креативните индустрии

Геновева Христова, председател на "КреаТех България" , „Бизнес старт“, 29.02.2024 г.

12:45 | 29 февруари 2024
Обновен: 14:47 | 29 февруари 2024
Автор: Милен Симеонов

България има потенциала да се превърне в един от регионалните лидери в креативните индустрии, а държавата оказва все по-голямо съдействие в тази посока, защото вижда значението на тези ниши за икономиката. В момента се опитваме заедно с Европейски институт за иновации и технологии да създадем регионален център на Комисията за култура и креативна индустрия и в София. Крайно време е да ребрандираме страната ни и да изпъкнем с продуктите си на международните пазари. Това коментира Геновева Христова, председател на "КреаТех България", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Повод за гостуването на Христова е провеждането на Международната конференция на креативните индустрии в София. Един от акцентите на събитието ще бъде именно геймингът и гейминг индустрията. Гостенката разказва, че участие на конференцията ще вземат и двама представители от Съединените щати, като единият работи в Unity, а другият е работил за технологични гиганти като Apple и Google. Те ще обучат българските гейминг студиа как да се разширяват и да предлагат продуктите си на международни пазари.

"Креативните индустрии са генератор на иновации в съвремието. Оттам тръгват технологичните иновации и промените. Неслучайно говорим за CreaTech. Tова не са само изкуствата и артистите, а бизнесът в изкуството, как креативността заедно с технологиите може да предизвика новата икономическа революция, която вече е факт."

Гостенката разказва, че предстои подписването на Балканско споразумение за сътрудничество в областта на културни и креативни индустрии с център гр. София. По думите на Христова това не е изненадващо, тъй като страната ни е първа в стартъп средите в региона, а голяма част от тези стартиращи компании са именно в креативните индустрии.

"CreaTech секторът представлява 12% от икономиката на София. Той е четвърти по значимост в града и осми за националната икономика."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.