Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Класифицирането на смъртоносни заболявания в хронични е ключово за борбата с рака

проф. д-р Кристоф Цилински, медицински директор на Wiener Privatklinik и Томас Петер Ебм, главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik, "Бизнес старт", 26.02.2024 г.

13:02 | 26 февруари 2024
Обновен: 15:19 | 26 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Налице е огромен напредък в лечението и диагностиката на рак за последните 20-25 години. Основният проблем, с който се сблъскваме, е достъпа до лекарства. Известно е, че има държави от Централна и Югоизточна Европа, които имат ограничени възможности за достъп. Така че, ние работим усилено и на ниво Европейски съюз, за да достигнем до тях и да премахнем тези неравенства. Трябва да се знае, че с прилагането на подходящия медикамент пациентите живеят по-дълго, а ако не го получат - по-малко. Живеем в напълно нова епоха на напълно нови методи за лечение на рак. Това коментира проф. д-р Кристоф Цилински, медицински директор на Wiener Privatklinik, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Ние сме щастливи и имаме привилегията да можем да предложим на пациентите в Австрия най-модерните медикаменти и най-модерните възможности за лечение. Това върви ръка за ръка с диагностиката, която трябва да включва не само образната диагностика, но и молекулярна медицина и патология, защото ние можем да използваме прицелни медикаменти, когато имаме цел, а тя трябва да се определи от съответните изследвания."

През последните години от Wiеner Privatklinik влагат значителни инвестиции в качествено и модерно техническо оборудване, разкрива главният изпълнителен директор на Wiener Privatklinik Томас Ебм. По негови думи болницата цели да предостави лесен достъп до най-добрата персонализирана медицина. "Първият контакт на пациента е лекаря и мисля, че е особено важно пациентът да има доверие, да се чувства спокоен с този лекар. Те трябва да установят връзка преди първия преглед като за пациенти от чужбина ние правим тази връзка онлайн чрез нашия център за обслужване на пациентите", разказва Ебм. 

На въпроса колко сме близо до откриването на достъпни и ефикасни терапии за рака проф. Цилински вярва, че те вече са факт. "Хубавото е, че можем да превърнем много смъртоносни болести в хронични и всъщност това е целта ни", споделя госта. По негови думи възможността и класифицирането на едно смъртоносно заболяване като хронично е огромна стъпка напред.

"Това е нещо, което реално можем да направим. Например, за рака на белия дроб, който е една от водещите причини за смърт в централна и югоизточна Европа, имаме данни, че около 40% от пациентите имат преживяемост над 5 години."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.