Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

"Техническа грешка" в отчета на Lyft предизвика 67% скок на акциите

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 14.02.2024 г.

12:24 | 14 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Lyft Inc. прогнозира коригирана печалба с цели 11% по-висока от прогнозите на анализаторите и отчете резервации над очакванията. Маржовете, каза доставчикът на услуги за превоз в първоначално съобщение за пресата, трябва да се увеличат тази година с впечатляващите 500 базисни пункта. Акциите скочиха с 67% в следборсовата търговия, ход, който можеше почти да удвои пазарната стойност на Lyft. Но прогнозата се оказа погрешна, коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

По-малко от час след издаването на изявлението, главният финансов директор на Lyft Ерин Брюър се присъедини към разговор с анализатори и каза, че компанията всъщност очаква маржовете да се увеличат с 50 базисни пункта - а не 500 - признавайки, попитан от анализатор, че прессъобщението е било неправилно. По-късно говорител на компанията приписа грешката на „техническа грешка“ и отбеляза, че цифрата ще бъде коригирана в документите. Не беше ясно кога ще бъдат подадени ревизиите, но акциите почти веднага започнаха да поевтиняват.

Грешката засенчи това, което иначе беше солидно постижение на прогнозите за печалби и резервации, които сигнализираха, че дългогодишно усилие за увеличаване на броя на пътуващите и предизвикателството срещу Uber Technologies Inc. може да се отплаща.

Всъщност и Lyft, и Uber предоставиха силни отчети за печалбите през това тримесечие, което предполага продължаващ растеж на общото търсене след спада по време на пандемията. Двете компании са похарчили огромни средства, за да наемат и задържат достатъчно шофьори, за да отговорят на нарастващите поръчки. Главният изпълнителен директор на Lyft Дейвид Ришър, който пое кормилото преди по-малко от година, съсредоточи дейността си върху удовлетвореността на клиентите и наблегна на връщането към основите в опит да намали разликата с Uber. Lyft е похарчил милиони долари, за да привлече шофьори, но ѝ е трудно да увеличи базата си от водачи.

Оперативната печалба на Sony е нараснала с 10% през третото тримесечие, изпреварвайки прогнозите, подкрепена от силата на финансовия, филмовия и музикалния бизнес на компанията, коментира още Кирилова.

Японската група, която миналата година заяви, че проучва възможността за частично отделяне на своя финансов бизнес, заяви, че планира да листне Sony Financial Group през септември 2025 г. Sony добави, че ще запази дял от малко под 20% в звеното, докато се фокусира върху разширяването на развлекателните предложения и графичните сензори.

Известна като изобретателя на Walkman, Sony се трансформира от производител на електроника в гигант, занимаващ се с технологии, филми, музика, игри и чипове.  

Печалбата на гиганта за периода октомври-декември е достигнала 463,3 млрд. йени (3,08 млрд. долара), като е надминала средната прогноза на 11 анализатори, анкетирани от LSEG, за 428 млрд. йени.

Sony заяви, че е продала 8,2 млн. броя PlayStation 5 през третото тримесечие, което обхваща ключовия сезон на пазаруване в края на годината. За сравнение година по-рано компанията беше продала 7,1 млн. бройки.

Инвеститорите следят отблизо продажбите на конзоли за признаци на забавяне на инерцията. Sony беше казала, че се прицелва към продажбата на 25 млн. бройки PS5 през тази фискална година, но е продала общо 16,4 млн. към края на декември.

Оперативната печалба на бизнеса с игри е спаднала с около една четвърт, засегната от по-високата загуба от хардуер, поради промоции и по-слаби продажби на собствени заглавия.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.