Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Работниците печелят по-малко след развод

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'', 08.02.2024 г.

13:51 | 8 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Разводът е скъп и изследователи от Федералната резервна банка на Сейнт Луис определиха количествено някои от загубите.  Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

След раздялата доходите на мъжете падат средно със 17%, докато при жените намаляват с 9%, казаха изследователи в публикация в блог в понеделник. Заетите хора, които са преминали през развод през последните 12 месеца, са отбелязали 12% намаление на доходите си, печелейки по-малко от връстниците си, които не са преминали през развод.

Сред женените мъже - които са склонни да печелят повече от другите работници - най-младите плащат най-високата финансова санкция, като тези на около 28 години са ударени с 43% спад на доходите след развода, показват данните. За жените най-лошата възраст за раздяла е близо до 65-ия им рожден ден, което може да доведе до 57% спад на доходите.

Причините за спада не са ясни, каза Гийом Ванденбруке, икономист във Федералния резерв на Сейнт Луис. Данните обхващат конкретно доходите, а не общото богатство.

„Защо наскоро разведените работници печелят по-малко от останалите? Една от възможностите е тези хора да променят моделите си на работа: или работят по-малко часове, или работят различни, по-ниско платени работни места“, каза той в блога.

Как милениълите и Gen Z възприемат финансите си може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.