Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Стартъпите преживяха най-лошата година на финансиране от 2019 г.

Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 12.01.2024 г.

13:26 | 12 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Стойността на сделките с рисков капитал в САЩ миналата година падна до нива, невиждани от 2019 г., според нови данни в края на годината, подчертаващи хаотичната 2023 г. за стартиращите компании. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

През последните 12 месеца инвеститорите наляха пари в стартиращи фирми с изкуствен интелект, но останалата част от индустрията се провали. Според ранните данни, публикувани от изследователската компания PitchBook в четвъртък, рисковите капиталисти са инвестирали 170,6 милиарда долара в САЩ през 2023 г. в рамките на приблизително 15 000 сделки. Тази стойност на сделки е намаляла с около 30% от 2022 г.

Индустрията на рисковия капитал също отбеляза спад в световен мащаб миналата година. По света инвеститорите са вложили 345,7 милиарда долара в стартиращи фирми, което е с 35% по-малко от това, което са похарчили миналата година и най-ниските разходи от 2017 г.

Рисковият капитал е влиятелна част от глобалната бизнес екосистема. Залозите от VC помогнаха за развитието на трансформиращи се компании, включително Amazon.com Inc., Google и OpenAI. Начинът, по който се набират и инвестират рискови долари, има огромно въздействие върху растежа и иновациите.

Резкият спад засилва натиска върху стартиращите фирми, които се изправиха пред суша във финансирането през последните 18 месеца. Рисковите инвеститори не са склонни да наливат повече пари в бизнеси, които са подкрепили на върха на пазара, докато оценките на частните технологични компании се понижават.

Рисковите инвеститори се борят да наберат нови средства, тъй като техните собствени ограничени партньори – институционални инвеститори като пенсионни фондове, застрахователи, университетски фондове и фондации – се отдръпват поради нарастващите лихвени проценти, които правят рисковите технологични залози по-скъпо предложение.

Случващото се оказва все по-голям натиск върху стартиращите фирми, които прекараха миналата година в харчене на пари, набрани през 2021 г. и началото на 2022 г. Тъй като тези компании изчерпват средствата си, основателите и досегашните им инвеститори е по-евроятно да се съгласят и с по-лоши условия, за да получат ново финансиране.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.