Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Високи изисквания, ниски заплати: България няма хидроинженери

Инж. Марин Гергов, председател УС на КИИП, в "Бизнес старт", 10.01.2024 г.

12:41 | 10 януари 2024
Обновен: 12:44 | 10 януари 2024
Автор: Галина Маринова

Трябва да повярваме в себе си и да дадем на децата си възможност да правят нещо интересно, като пътят е да се подготвят в инженерни специалности, да остават да работят в България и да допринасят за икономическото развитие на страната. Бизнесите изпитват глад за кадри, особено за хидроинженери, но има голяма липса и на проектанти в останалите области. Това инж. Марин Гергов, председател УС на КИИП, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Българското образование все още е на нивото на европейското и на американското, но за съжаление трендът е надолу, каза гостът. "Голям проблем е бизнес моделът "парите следват студента". Университетите се опитват да привличат студенти с въвеждане на къси, задочни магистратури по различни видове специфични дейности и спадат критериите. Това не привлича обаче студенти, а ги отблъсква, защото те решават, че нивото не е добро и отиват в някой западен университет. Това трябва да се промени и да се увеличат изискванията към студентите". 

"Не можем да допуснем занижаване на качеството на образованието, защото това ще се отрази на продукта, който се прави от инженерите. Не можем да си позволим да намалим стандартите и изискванията за обучението и знанията за професията". 

Проектантите, които влизат в бизнеса, трябва да са с пълното образование - пет години, подчерта събеседникът. "Трябва да имат стажове и всички останали елементи за цялостно, качествено висше образование. Инженерите могат да се разделят на два вида - за изпълнителски кадри и такива, които са за проектиране, обучени по пълна петгодишна програма". 

"Бизнесът и в момента подпомага образователната система. Фирми, които търсят кадри, още от ранните етапи на обучение предлагат стипендии и стажове. От бизнеса не бих очаквал нещо повече, но може би трябва да се помисли за повече стажове, не само по време на образователния процес, но и след това".

По този начин ще се стимулират младите хора да отидат първите две-три години след дипломиране да придобият опит в действителната икономика и производство, а не да се отделят и "сами да тръгнат да откриват топлата вода", а да "отидат, ще бъдат калфи и да откраднат занаят, както е било винаги", допълни инж. Гергов. 

"Възнагражденията за техническите специалности у нас не са достатъчно атрактивни в момента, но след като младите хора добият опит и научат занаят, те могат да се развиват самостоятелно. Членството ни в ЕС открива много големи перспективи, защото много млади инженери вече работят за чуждестранни компании, дори и дистанционно. Новите възможности на интернет вече го позволява и биха могли да намерят доста платена работа и в рамките на ЕС". 

Българският бизнес имат огромна нужда от кадри с инженерни специалности. В институциите такива също липсват, каза още гостът. "Това може да се промени тогава, когато стане по-ефективна работата на самите специалисти, но тъй като това е свързано със сравнително ниско заплащане се получава омагьосан кръг. Той лесно може да се разбие, но се изисква време и промяна на манталитет, включително в университетите, в общините и агенциите, които трябва да оценят, че трябва да се изисква повече от специалистите и съответно да се покачи заплащането". 

Винаги има възможност за внасяне на кадри отвън, добави събеседникът. По думите му държавите с най-високо икономическо развитие са и тези, които дават най-добро инженерно образование - САЩ, Канада, Япония, Китай. Най-привлекателните държави за получаване на образование и за работа в чужбина за българските специалисти са страните от ЕС. Това е и основното поле за развитие на нашите специалисти. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.