Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Испания купува 10% от Telefonica в опит да защити телекома от саудитски инвеститори

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 20.12.2023

12:30 | 20 декември 2023
Автор: Галина Маринова

Испанското правителство планира да купи дял в Telefonica на стойност 2,2 млрд. долара. Ходът е опит за защита на един от най-стратегическите активи на страната, докато Саудитска Арабия изгражда собствени позиции в компанията. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Sepi, инвестиционният инструмент на Испания, ще придобие до 10% от акциите на Telefonica – дял, който може да възлиза на над 2 млрд. евро – в опит да осигури „по-голяма акционерна стабилност“ и да защити „стратегическия капацитет“ на бившия телекомуникационен монополист, посочва правителството в документи до регулаторите. Министрите взеха решение за инвестицията на заседание на кабинета по-рано същия ден.

Инвестицията представлява изненадващо агресивен ход на Испания, целящ тя да се противопостави на плана на Saudi Telecom да инвестира милиарди в Telefonica и да стане най-големият акционер в оператора. Ако Sepi първо вземе 10% дял в базираната в Мадрид компания, правителството ще стане най-големият инвеститор в компанията, засенчвайки Blackrock, Caixabank и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Позицията ще донесе голяма промяна за Испания, която в последните години се оказа по-неохотна от други европейски страни да се намеси на пазарите и да поеме собственост върху различни корпорации.

Цената на акциите на Telefonica се повиши с 6,2% в края на търговията в САЩ във вторник, записвайки най-големия си ръст от година.

„Telefonica е водеща телекомуникационна компания както в Испания, така и в международен план“, каза Sepi във вторник. „Тя извършва набор от дейности, които са от решаващо значение за икономиката, научните изследвания, сигурността, отбраната и благосъстоянието на гражданите.“

Испания преди време даде сигнал, че може да вземе дял в телекома. По-малко от два месеца след като държавната Saudi Telecom обяви, че планира да придобие дял от 9,9% от Telefonica за 2,1 млрд. долара, испанското правителство заяви, че извършва „проучвателен анализ“ с цел собствена потенциална инвестиция в компанията. Това не е първият такъв случай в Европа: страни като Франция и Германия притежават дялове в своите бивши телекомуникационни монополисти.

Telefonica „твърди, че остава фокусирана върху изпълнението на наскоро одобрения Стратегически план 2023-2026 г., представен в Деня на капиталовите пазари на 8 ноември 2023 г., за да продължи да създава стойност за своите акционери и да предоставя най-доброто в класа обслужване за своите клиенти“, каза операторът в изявление късно във вторник, което беше в отговор на съобщението на правителството.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.