Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Потребителските нагласи в САЩ се повишиха, а инфлационните опасенията се разсеяха

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'', 11.12.2023 г.

13:50 | 11 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Потребителските нагласи в САЩ рязко се повишиха в началото на декември, надминавайки всички направени прогнози, тъй като домакинствата понижиха инфлационните си очаквания за една година напред с най-много от 22 години насам. Индексът на потребителските нагласи на Мичиганския университет скочи с 8,1 пункта до четиримесечен връх от 69,4 пункта, показаха предварителните данни за декември. Според средната оценка в анкета на Bloomberg, проведена сред икономисти, показателят трябваше да се повиши до 62 пункта. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

По мнение на потребителите цените ще нарастват с 3,1% на годишна база през следващата година, което е най-ниското ниво от март 2021 г. насам. Спадът от 1,4 процентни пункта спрямо предходния месец е най-големият от октомври 2001 г. насам. Според тях разходите ще нараснат с 2,8% през следващите пет до десет години, което е най-ниското ниво от септември 2022 г. и спад спрямо 3,2% през миналия месец, показва докладът. Макар че разходите за много стоки и услуги остават високи и поддържат нагласите доста под нивата отпреди пандемията, цените на бензина постоянно спадат от края на септември. 

Представата на потребителите за финансовото им състояние се подобри до тримесечен връх. Въпреки по-високите разходи по заемите докладът на университета показа, че условията за покупка на стоки за дълготрайна употреба са напреднали до най-високото ниво от юни 2021 г. насам.

Рубриката проследи и ситуацията в Обединеното кралство, където според проучване на Английската централна банка британските домакинства са все по-оптимистично настроени, че инфлацията се понижава, а лихвените проценти са достигнали своя връх. То установи, че потребителите очакват цените да нараснат с 3,3% през следващите 12 месеца, което е най-ниският прогнозиран темп на инфлация от две години насам, преди войната в Украйна да доведе до рязко повишаване на сметките за енергия и храна. Той е по-нисък от 3,6% при последното проучване, проведено през август. Около 44% очакват повишение на лихвите през следващите 12 месеца, което е по-малко от 63% през август. 

Нарастващите надежди, че BOE е приключила най-бързия цикъл на повишаване на лихвените проценти от 80-те години насам, вдъхват нов живот на жилищния пазар. Купувачите плахо се завръщат, а проучванията на кредиторите показват, че цените отново се покачват, което предполага, че имотите ще избегнат срива, който изглеждаше възможен, когато лихвите по ипотеките започнаха да се покачват миналата година. Moneyfacts съобщи, че средният лихвен процент за двугодишен фиксиран договор е паднал под 6% за първи път от средата на юни.

По-големият обществен оптимизъм също носи дивиденти за BOE, като хората, които заявяват, че са недоволни от начина, по който банката си върши работата, намаляват до 34% от рекордните 40% през август. Въпреки това само 21% заявяват, че са доволни. 

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.