Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Новооткритите работни места в САЩ падат до най-ниско ниво от 2021 г. насам

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 07.12.2023 г.

14:50 | 7 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През октомври откритите работни места в САЩ се понижиха до най-ниското си ниво от март 2021 г. насам, което е още едно доказателство, че пазарът на труда се охлажда. Свободните позиции са намалели до 8,7 млн. от ревизираните в посока надолу 9,4 млн. през предходния месец, показва проучването на Бюрото за трудова статистика. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Данните за свободните работни места бяха под всички прогнози в анкета на Bloomberg сред икономисти. Спадът беше широко разпространен в различните сектори, като забележимо намаление имаше в здравеопазването, финансовите дейности и хотелиерството и ресторантьорството.

Така нареченият коефициент на напускане, който измерва дела на доброволно напусналите работа в общия брой на заетите лица, се задържа за четвърти месец на най-ниското си ниво от началото на 2021 г. Умереното нарастване на броя на напускащите би могло да означава, че американците се чувстват по-малко уверени в способността си да намерят друга работа на настоящия пазар.

При положение че работодателите намаляват наемането на персонал, а ръстът на заплатите се забавя, не е ясно колко дълго пазарът на труда ще подкрепя силните потребителски разходи.

Очаква се представителите на Федералния резерв да оставят лихвените проценти непроменени на заседанието си през следващата седмица и подчертаха, че траекторията на пазара на труда ще помогне за вземането на бъдещи решения. Според фючърсите инвеститорите очакват намаляването на лихвите да започне още през март.

Рубриката продължи и с други любопитни новини от Щатите. Според доклад на Института за фискална политика броят на милионерите в Ню Йорк нараства до такава степен, че компенсира загубата на хора с високи доходи по време на пандемията. Силната икономика е помогнала за създаването на допълнителни 17 500 милионерски домакинства между 2020 и 2022 г.

Бягството на високопоставени милиардери и богати финансисти от Ню Йорк по време на пандемията породи мнението, че богатите американци бягат от щатите с високи данъци и се насочват към тези с по-ниски такива. Според Института през 2020 г. е имало 78% скок на годишна база в емиграцията на хора с високи доходи, или тези, които печелят поне 815 000 долара годишно, от Ню Йорк.

Доклада посочва обаче, че противно на разпространената информация, повечето от хората с високи доходи, които са напуснали Ню Йорк, не са се преместили в щати с ниски данъци, а в други щати с високи данъци, като Кънектикът, Ню Джърси и Калифорния. В доклада се посочва, че 73% от тях са напуснали Ню Йорк, за да се преместят в друг щат с високи данъци.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.