Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българска детска книга се разглежда от 16 чужди издателства в цял свят

Радостина Николова, писател и Николай Кънчовски, издателство „Мармот“, „Бизнес старт“, 07.12.2023 г.

12:52 | 7 декември 2023
Обновен: 14:16 | 7 декември 2023
Автор: Антоанет Василева

Политиката на издателство „Мармот“ е да съобразяват българските книги така, че да търсят път не само в България, но и с потенциал да бъдат издадени навън. За детската книга „Имам късмет с моите родители“ е имало резерви как би се възприела темата, тъй като българското общество е по-консервативно. Книгата разглежда по-сериозна тема и фокусът е бил да се реализира навън. Немалка роля за това има и международният литературен агент. За разпространение в чужбина е необходимо да има канал, чрез който да достигаме до други издателства по света. За нашия малък пазар литературният агент е добър начин да се позиционираме и да достигаме до хората. Това заявиха Радостина Николова, писател и Николай Кънчовски, издателство „Мармот“ в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

Литературният агент трябва да има богата мрежа от контакти, за да позиционира дадена книга и е изключително важно да представлява книги, в които вярва. В България работата с литературни агенти не е особено разпространена, отбеляза Кънчевски.

От една година съществува първата българска литературна агенция „София“, която е насочена към продажба на права.

САЩ и Полша са откликнали най-бързо, тъй като са видяли нещо, което отсъства в портфолиото им. Благодарение на контактите на международния литературен агент, книгата се разглежда от още 14 издателства в цял свят. Всяка една стъпка на българска книга, издадена в чужбина, отваря пазара генерално за българската детска литература да намира по-добро цялостно възприемане, тъй като преди години към българските книги се гледаше с недоверие от чуждите издатели, коментира Николова.

Писателите печелят от авторски права – отчисления от коричната цена, съответно колкото повече са продажбите, толкова повече печалба ще има и за писателя. Когато става въпрос за международна сделка, отчисленията са доста по-сериозни и авторът печели по-добре от такива сделки. По отношение на това как авторът може да печели в България освен това, което издателството прави за популяризирането на книгата, писателят също може да се позиционира по-добре, отбеляза Николова.

Според Кънчевски за популяризиране е необходима стабилна маркетинг кампания и комуникация за книгата или автора. В България по-често се отдавна повече внимание на личността и не толкова на съдържанието на книгата. Издателският бизнес у нас е развиващ се и има нужда от експерименти, свежи идеи и ноу-хау от чужбина. Също така в България се наблюдава смяна на поколението – хората, които са започнали през 90-те срещат по-младата вълна.

Последните години има пренасищане на пазара и има голям ръст на самопубликувашите се автори – съответно е по-лесно маркетирането и позиционирането. Заради насищането от много заглавия на пазара за крайния потребител е трудно да отсее кое е важно и качествено, наблюдава Николова.

За нас като писатели е важно да обърнем внимание на родителите да дават възможност на децата те да избират сами четивата си. Когато детето все пак срещне книга, която не му е интересна, е важно да не се насилва да я завърши, съветва Николова.

Трябва да насърчаваме децата сами да избират и да ни виждат, че четем. С времето пазарът ще се саморегулира и хората ще започнат да отсяват качествената литература, смята Кънчевски.

В България пазарът е по-капсулиран и книгата „Имам късмет с моите родители“ се възприема по-трудно, докато на пазари като САЩ и Полша са по-отворени за по-смели теми, тъй като в книгата става въпрос за раздяла между двама души в едно семейство и как детето преминава през тази ситуация, разказа писателката.

През детските книги имаме възможността да обсъждаме сериозни теми, с които децата рано или късно ще се сблъскат, а този тип теми позволяват на децата да опознаят своя емоционален свят много по-добре и да стъпи по- подготвен в живота на възрастен, смята Николова.

Като тенденция на нашия пазар се забелязва потребителите да се насочват към четива за най-малките и по-конкретно картинни книги, а те възпитават и  визуална култура.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.