Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България ще постигне бърз растеж с разширено парично предлагане по правилния начин

Проф. д-р Ричард А. Вернер, преподавател в Оксфордския университет, Университета в Уинчестър и ВУЗФ, в "Бизнес старт", 07.12.2023

12:10 | 7 декември 2023
Автор: Галина Маринова

Макроикономиката не е постигнала напредък от почти един век, защото игнорира най-важния фактор в икономическия растеж - банките.  Разширяването на паричното предлагане по правилната причина е ефикасно, разширява капацитета на икономиката и получавате икономически растеж. Точно така всички успешни, развити икономики, икономики с висок растеж са постигнали успехите си. Така го постигна Япония, а също и Китай, както и Германия. Това каза проф. д-р Ричард А. Вернер, преподавател в Оксфордския университет, Университета в Уинчестър и ВУЗФ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

ВУЗФ стартира нова магистърска програма по международно банкиране и финанси. Проф. Ричард Вернер коментира новата магистърска програма, както и това как може да се стабилизира икономиката на България. 

Устойчив икономически растеж без инфлация и кризи може да бъде постигнат във всяка държава, включително и в България. За икономически растеж ви е нужно разрастване на трансакциите, но за това ви трябват повече пари, коментира гостът. "От къде идват парите? Много хора смятат, че те идват от централните банки, че те ги създават. Но централните банки създават около 3% от паричното предлагане, а мнозинството се създава от банковата система. Когато банката дава пари на заем това е създаване на парично предлагане. Въпросът е за какво се използват тези пари". 

"Ако имате много малки, регионални банки в малките градове и села, тогава ще има отпускане на заеми за малки компании и фирми, които да осъществяват нови идеи и технологии, а това ще създаде работни места, икономически растеж".

На въпроса какви са механизмите за овладяване на инфлацията и как могат да се приложат в България гостът каза, че е важен въпросът за каква цел банките отпускат заеми. Ако те отпускат заеми, за да се осъществят нови идеи и технологии, за да се увеличи продуктивността, ще имате растеж без инфлация. Ако банките отпускат заеми за закупуване на недвижими имоти или финансови активи, тогава получавате инфлация на активите и няма растеж. 

"Има и трета възможност. Ако банките отпускат пари за потребление, тогава се разширява търсенето. Има повече разходи от страна на потребителите, но ако не се увеличи капацитетът, тогава получавате инфлация. Имате инфлация без растеж". 

Макроикономиката не е постигнала напредък от почти един век, защото икономиката в англоговорящите държави, която доминира през последния век игрорира банките. Те не осъзнават, че банките създават пари и не вярват в това, че тези пари могат да повлияят на икономиката. В този случай игнорирате най-важният фактор в икономическия растеж, подчерта проф. Вернер.

"Първо ни трябва осъзнаване на проблема. Това е една от причините ВУЗФ вече да предлага (под мое ръководство) нова програма, за да се уверим, че се разпространява познанието и правителството осъзнава това. Тогава то може да предприеме политики, които не са трудни, искат разходи, но могат бързо да разширят икономиката. Можете да контролирате инфлацията, защото създаването на пари не е за потребление, а за бизнес инвестиции, за подпомагане на малките фирми и предприемачи. В България има много предприемачи с добри идеи, които се нуждаят от финансиране. Това е добър начин да се разшири отпускането на заеми от банките и тези политики могат да бъдат осъществени".

За ключовите моменти, които ще бъдат засегнати в новата програма на ВУЗФ "Международно банкиране и финанси", гостът каза, че тя се предлага като едногодишна магистърска програма. "Така че тя е много сгъстена. Ще предложим емпирично базиран курс, който е базиран на икономическата реалност и фактите, защото имаме твърде много курсове по икономика, които са свързани с теориите, но не са толкова свързани с реалния свят и не са много от полза в миналото. Това е практически курс, фокусиран върху реалността, върху последните емпирични изследвания в банковото дело и икономиката. Има няколко различни модула с широко обучение за статистически методи за анализ на икономиката, на банките и банковите регулации. Ще има завършващи студенти, които ще постигнат това, което всички искаме да бъде постигнато - успешна икономика, растеж, просперитет и това е бъдещето на България". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.