Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Цв. Цачев: Петролният пазар оценява липсата на хомогеннност между основните играчи

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, 01.12.2023

12:00 | 1 декември 2023
Автор: Галина Маринова

Най-голямата новина след срещата на ОПЕК+ е все по-голямото разделение между Саудитска Арабия и другите по-малки производители. Пазарът оценява липсата на хомогеннност между основните играчи и това, че САЩ вече е сериозен играч на пазара - не само като голям производител, но и като икономика, от където идва растежа на добива на петрол. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Пазарът тълкува по най-добрия начин това, което се случва. Комуникира се някакво събитие, то не се случва, цената се качва, а след това цената пада и се връща там, където беше преди срещата на ОПЕК+. Няма някакво решение, което да е променило ситуацията на пазара - и като търсене, и като предлагане". така коментира гостът вчерашното решение на ОПЕК+".

"Не съм съгласен, че има излишък на петрол, а по-скоро можем да говорим за тенденция за малък дефицит, която е буквално от последните две години", добави той. "Този дефицит вероятно ще се запази през следващата дена година, защото очаквам икономическият растеж да не бъде толкова зле, колкото са негативните прогнози от последните месеци". 

"Най-голямата новина е все по-голямото разделение между Саудитска Арабия и другите по-малки производители в ОПЕК".

Пазарът оценява липсата на хомогеннност между основните играчи и това, че САЩ вече е сериозен играч на пазара - не само като голям производител, но и като икономика, от където идва растежа на добива на петрол, добави гостът. "Това, което ограничават в производството си и Саудитска Арабия, и Русия, се компенсира от САЩ. Това задържа цената в един доста добър диапазон - около 70-80 долара. Този диапазон е доста добър и за двете страни - и за търсенето, и за предлагането".

"Ако е по-висока цената, това означава икономиката да върви силно нагоре, а производството да е осезаемо по-слабо от търсенето и съответно ОПЕК да не увиличава добива, тъй като там е основният капацитет, който може да се извади. Нямаме основание да очакваме това, както и няма основание да очакваме, че икономическият растеж ще се обърне към силно свиване на икономиката и потреблението. Така че този крехък баланс е с добра цена и не влияе на потребителите". 

За инфлацията Цачев коментира, че тя вече доближава 2-3% на годишна база, но компонентата, която зависи от петрола е на много ниски нива. Няма го инфлационния ефект от петрола за последните 12 месеца. "Всички са доволни и щастливи от тази цена. На пазара просто има повече динамика". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.