Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пиратските сайтове вредят на много бизнеси, държавата може да ги затвори за 48 часа

Янаки Дерменджиев, зам.-председател на УС на Асоциацията на българските киносалони и съсобственик на киноверигата Cineland, в "Бизнес старт", 28.11.2023

13:15 | 28 ноември 2023
Обновен: 13:03 | 29 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Пиратските сайтове в България могат да бъдат забранени за 48 часа, стига да има воля от управляващите. Намираме се в епохата на комфорта в залите, а не толкова на големите екрани. Тази година пазарът напълно ще се възстанови от пандемичния спад, като в България индустрията се намира в подем. Има много млади хора, които правят филми и има на къде да се развиваме. В България тенденцията да се гледат все повече заглавия местно производство се засилва, заглавията стават все по-хубави. Миналата година бе една от най-успешните за българското кино и тази година този тренд продължава. Все още сме далеч от нивата на интерес в други европейски страни към продукцията на местната киноиндусрия, но тепърва се развиваме. Това коментира Янаки Дерменджиев, зам.-председател на УС на Асоциацията на българските киносалони и съсобственик на киноверигата Cineland, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Нов кинокомплекс с осем зали ще бъде открит тази седмица в София. Това се случва във времена, когато киноиндустрията още не се е възстановила от шоковете от пандемията, а възходът на стрийминг платформите продължава. По данни на Националния статистически институт през миналата година българските киносалони са регистрирали 3 816 000 посещения, което е сериозен ръст спрямо пандемичните 2020 и 2021 година, когато обаче действаха ограничения и залите бяха затворени за определени периоди. Публиката в българските киносалони обаче все още остава под нивата от предпандемичната 2019 година, когато е имало близо 4 600 000 посещения. 

"От години искаме да се преборим с пиратските сайтове и сме изложили своята теза. Хората мислят, че филмовото пиратство по някакъв начин е свобода - безплатно съдържание, до което могат да имат достъп по всяко време. Само че това безплатно съдържание практически унищожава огромна част от бизнеса, не само нашия. В българските среди платформи почти няма, защото те няма от какво да се издържат, няма потребители за тях. Netflix и HBO имат потребители, но това е защото имат огромни рекламни кампании, но не може да се развие сериозна местна структура, защото е задушена от пиратството". 

А самото пиратство, това, че нещо е безплатно, води след себе си едно усещане, което е деструктивно. Когато ти не дадеш нещо от себе си, време или финанси, то ти не го оценяваш, подчерта Дерменджиев. Решението според него може да дойде много лесно и бързо. "В цяла Европа са забранени. Само в България не са. Това е политика на държавата. Хазартните сайтове бяха забранени за 48 часа. Така че, и пиратските сайтове могат да бъдат забранени за 48 часа, стига да има някаква воля от управляващите". 

"Инвестицията в новия кинокомплекс в София е над 3 млн. лева. София е най-големият пазар в момента и неслучайно големите киновериги се концентрират в големите градове, защото там има бизнес, а всичко останало е абсолютна ексотика. Да имаш кина в другите градове е екзотика", каза гостът. "Аз и моят съдружник Божидар Илиев се занимаваме вече повече от 25 години с кино. Искахме и мисля, че успяхме да направим едно от най-модерните кина в България, така че да дадем на хората не само конфорт и усещане за качество, но и всичко, което е свързано с това хората да си прекарат приятно, като дойдат при нас на кино - обслужване, седалките са супермодерни. Експериментираме". 

Обичаме да пришпорваме нещата и да експериментираме в различни посоки, подчерта гостът. "Сега е ерата не на големите екрани, а по-скоро на комфорта в залите и в това сме наблегнали - комфорт и обслужване". 

Според предварителните данни и наблюдения за тази година ще се възстанови напълно този пазар, като причините са няколко, сподели Янаки Дерменджиев. "Има увеличаване на цената на билета, защото има доста голяма инфлация. Другото е, че започнаха много български заглавия да влизат в репертоара, както и през предходната година, която беше една от най-успешните години за българското кино като брой зрители, така и тази година отново има изключително голям брой български заглавия, които са много интересни. Хората започнаха да ги припознават, което е много хубаво за пазара, защото през годините бяхме ощетени по една или друга причина". 

В европейските пазари се разчита изключително много на местната продукция. Местните заглавия отстраняват големите блокбъстърни хитове от боксофисите, защото хората обичат да гледат филми родно производство, добави събеседникът. 

"В България тази тенденция се засилва, заглавията стават все по-хубави. Има много заглавия с частно финансиране. Разнообразни са, което е много хубаво. Колко по-богат е репертоарът, толкова повече хората ще имат какво да гледат". 

Приходите от продажби през 2022 година са почти 41 млн. лв., от които приходите от български филми са над 5 млн. лв. Това ниво за сега ни поставя далеч от други европейски държави, в които местното кинопроизводство е много силно ценено. Там процентът стига до 18-19% от общите приходи, каза Дерменджиев. "Далеч сме още, но тепърва се развиваме. Има страшно много млади хора, които правят филми и има на къде да се развиваме".

Зрителите свикват с настоящото положение и не забелязват един факт, който трябва да се отбележи - българските киносалони са изключително модерни и са на топ ниво. Качеството на салоните в България е на най-високо ниво в сравнение с европейските страни, които са около нас, категоричен бе Янаки Дерменджиев.

"На първия ред в новите си киноносалони, който се счита за негледаем и хората го избягват, ние сме сложили легла и от дефект искаме да превърнем първия ред в ефект".

Каква ще бъде политиката на киноверигите по отношение на цените в киносалоните, като в момента ръстът на цените на годишна база се очертава между 12 и 15%? Ще продължи ли покачването на цените на билетите и през следващата година? Догониха ли цените нивата на инфлацията и това гарантира ли липсата на възможност кината да филарат? Защо киноиндустрията е единственият културен сектор в България, който плаща ДДС и защо тази "абсолютна аномалия" за сега не може да бъде спряна? Как се променя бизнес-моделът на киносалоните под натиска на стрийминг платформите? Как ще се променя индустрията и как ще изглеждат киносалоните на бъдещето? Как се управляват киносалони в населени места с очертана негативна демографска тенденция? Какви са очакванията за връщане на инвестицията за новите кинозали на Cineland на фона на факта, че в киноиндустрията тя се връща в рамките на 5 до 7 години? Как и с какви мерки може да се насърчи стратегическото развитие на киноиндустрията в България?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.