Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

На домашното образование му е нужна свобода, а не конкретни регламенти и закони

Божидар Маринов, ИТ специалист, в "Бизнес старт" 15.11.2023 г.

13:00 | 15 ноември 2023
Обновен: 13:46 | 16 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Образованието от вкъщи предоставя възможност на учениците да се развиват в своите интереси и да управляват сами времето си. На домашното образованието му е нужна свобода, а не толкова регламент, който да запазват, тъй като един пазар дава по-добри резултати от един монопол, а липсата на социализация на учениците от вкъщи е мит, който звучи правдоподобен, това коментира Божидар Маринов, ИТ специалист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Едно от предимствата на образованието от вкъщи е възможността на учениците да се развиват в своите интереси и да управляват сами времето си, каза Маринов. Той се е обучавал в училищните години от дома си, като от гимназиалните години се е насочил към програмирането, което е неговото поприще сега. Гостът заяви, че ако трябва да прави изборът между обучение от вкъщи и в училище отново би избрал обучението от дома.

Методите, които следват гостът и семейството му, са използването на различни учебни материали в ранните години, като в гимназиалните години се записва към американско училище, което е насочено към домашни ученици, като представя списък с материали и учебен план, който да следват, както и регулярни тестове на всеки урок, 6 месеца или година. Решенията, за методологията на домашното обучение, са взели на базата на четене на статии и книги. Гостът обясни, че са по-важни принципите, а не толкова методологията.

Липсата на социализация на обучаващите се от вкъщи, е мит, който е правдоподобен, смята гостът. Но реалността е друга - родителите търсят различни извънкласни занятия за децата, които да имат контакт с връстници. Гостът обясни, че това дава възможност на децата да общуват повече с родителите си. Той допълни, че социализацията не се ограничава, а се увеличава изборът с кого ще се социализират.

Гостът смята, че е нужда свобода в образованието, тъй като един свободен пазар доставя по-добри резултати от един монопол. Трябва да има повече и различни възможности учениците да се развиват. Маринов обясни, че не е срещнал проблеми и трудности пред приравняването и зачитането на дипломата му у нас.

Рано е да се прогнозира, как изкуственият интелект ще промени образованието, но гостът е сигурен, че ще има промяна. Той очаква да се наложи учениците да го учат, в някакъв момент, тъй като ще е част ежедневието на хората. Изкуственият интелект ще може да допълва учителя, но не да го замести и по-важното да измести учебниците, смята гостът.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.