Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България е предпочитана от аутсорсинг индустрията в Източна Европа

Ивелина Петкова, бизнес мениджър в Wyser България, "Бизнес старт", 26.09.2023 г.

13:25 | 26 септември 2023
Обновен: 14:14 | 26 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Анализирахме 15 предпочитани за аутсорсинг индустрията държави. В Източна Европа България се очертава като фокус и предпочитана точка за разположение на такъв тип процеси, центрове и изнесени услуги. Идеята е да видим кои са конкурентните предимства на всяка държава, така че инвеститори и компании, които вече имат такъв бизнес, биха могли да помислят повече в тази посока. Анализът показва, че секторът бележи ръст, като към момента пазарът се оценява на над 1 трлн. евро. Това каза Ивелина Петкова, бизнес мениджър в Wyser България в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"В проучването излезе, че България е с по-ниски финансови възнаграждения в сравнителен анализ с други държави, но това не е единствената отправна точка. Ние имаме много други предимства и страната ни се премества от това да е не просто ефективно решение от гледна точка на финансови оптимизации, а по-скоро към локация, която може да генерира иновации и висок потенциал на човешкия капацитет. И може би там е нашето най-силно конкурентно предимство в момента."

Според Петкова България е предпочитана страна в аутсорсинг сектора заради това, че разполага с високоекспертни професионалисти, които умеят да разработват иновативни решения. Тя разказва, че за момента у нас най-силно са представени компаниите, които фигурират в ITO и BPO сегмента. Гостенката определя и като интересна тенденцията, според която в последните години започват да се очертават и компании представители на центровете за изследователска и развойна дейност.

"Разговаряйки с наши клиенти, до нас достигат компании, които изпитват определени затруднения в намирането на правилните хора за своите екипи. България обаче полага усиля и в това да обучава. Нашите университети имат вече и разработени магистърски програми, в които студентите могат да се обучават. Така че България следва този тренд да може и да предостави нуждата от по-високо специализирани професионалисти в тази посока."

На въпроса как компаниите се конкурират помежду си за това да се превръщат във все по-привлекателни за кадрите, Петкова изтъква, че е важно да се начертае пътя, по който организациите да са успешни, като тук има няколко значими аспекта. На първо място тя посочва възможността компаниите да следват глобалните дигитални процеси. Като следващ важен фактор гостенката посочва регулациите, които са различни за всяка една страна. Това означава, че предприятията, функциониращи в повече от една държава, следва да имат това предвид и да могат да адаптират и прилагат законодателната рамка. Третият ключов момент е как компаниите работят със стратегиите по приличане на хора и подбор, както и тези за задържане на ключови екипи и развитието на служителите.

Кои са основните предизвикателства пред подбора на кадри в аутсорсинг индустрията? Каква е необходимостта от среден и висш мениджмънт на този етап у нас? Каква е успешната стратегия за една компания, с която да привлича и задържа своите качествени кадри? Това и още по темата гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.