Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Училищните директори трябва да са като мениджъри на компания

Велизара Георгиeва, проектен мениджър в сдружение "Образование България 2030" и Стефан Лазаров, сдружение "Образование България 2030", "Бизнес старт", 21.09.2023 г.

13:22 | 21 септември 2023
Обновен: 13:51 | 21 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Преди 20 години на директор на училище се е гледало като на учител, съчетаващ функциите на материално-отговорно лице. В наши дни си го представете като управител на средно голяма фирма. Малко или много педагогическите му умения остават на заден план, докато неговите мениджърски и чисто лидерски умения набират по-голямо значение. Един от главните изводи от изготвения от нас доклад е, че самите директори също разбират, че тяхната роля се променя и е необходимо да бъдат лидери. Това казаха Велизара Георгиeва, проектен мениджър в сдружение "Образование България 2030" и Стефан Лазаров, сдружение "Образование България 2030" в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Лазаров споделя, че нормативната уредба изостава от процесите и нуждите на хората, работещи в сферата на образованието и има нужда от промяна в няколко направления. Гостът изтъква, че е необходима промяна в начина, по който се интервюират директори и уменията, които се търсят в тях. Ако до момента фокусът е бил върху това доколко добре училищният ръководител познава нормативната уредба, сега следва да бъде изместен от необходимостта въпросното лице да притежава лидерски умения, а интервюто му да наподобява такова за мениджърска компания.

"Нещо, което изникна в нашата изследователска работа е, че различните директори с различен стаж имат различни нужди. Един новопостъпил директор в първите 2 години, а това е критичният период за неговата успеваемост, за това как той се справя и чувства в тази професия, така че нуждите му са специфични. Докато нуждите на директор с много години опит са по-различни. Той има нужда да предава своя опит или е много по-предпазлив какъв тип обучения си избира.", разказва Велизара Георгиeва

"Директорите имат адски много задължения и много малко свободно време!", допълва Стефан Лазаров

Гостите споделят, че училищните ръководители признават, че са затрупани с голямо количество административни задължения, които често ги разсейват от реалната им роля. По думи на Георгиева директорите имат нужда от различен тип обучения от тези, предлагани на учителите, тъй като профилът им е мениджърски и управленски. Лазаров добавя, че те могат да завършат тип магистратура в университет, която е насочена към управление на училища, както и да посещават различни допълнителни обучения.

"Това, което виждаме в успешните директори е, че те никога не спират да учат. Но съветите ни към администрацията са насочени към това да създават повече възможности за директорите да обменят опит помежду си.", казва Стефан Лазаров

На въпроса трябва ли бизнесът да има по-ключова роля в образователните процеси, Георгиева е категорична в отговора си. "Ключово е бизнесът да бъде ангажиран с темата образование, защото той е този, който след това бере плодовете, които са посети в образователната система."

Има ли таван на мандатността на един директор и ограничения за това колко време би могъл да заема тази позиция? Ефективен ли е сегашния подбор на училищни ръководители? Прекалено рано ли е да мислим за часове по изкуствен интелект в училище? Това и още по темата гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.