Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Equinix пуска втория етап от центъра си за данни в София за $12 млн.

Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix в България, ''Бизнес старт'', 10.08.2023 г.

13:20 | 10 август 2023
Обновен: 14:45 | 10 август 2023
Автор: Милен Симеонов

Има една поговорка: ''Software makes hardware happen''. Реално погледнато в това отношение България изостава страшно много. У нас липсват софтуерни компании, които да предлагат разумни софтуерни решения. Това води до сравнително бавното навлизане на информационните технологии в нашия бизнес и нашия бит. Нивото на интеграция между бизнесите, нивата на изчистването на всички вериги за доставки без човешка намеса е много по-ниско от нивото на началото на 90-те година на миналия век спрямо по-развити от нас държави. Това каза Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix в България в предаването ''Бизнес старт'' с водеща Роселина Петкова. 

''България е едновременно и предизвикателна, и привлекателна за технологичните компании. Тя привлича с това, че за много дълъг период от време практически не регулираше някои от отраслите, което доведе до сравнително висока свобода. Другото е, че исторически благодарение на решения, правени в миналото, България разполагаше със силни училища, с голяма индустрия в областта на информационните технологии, която след разпада на социализма в огромна част от случаите остана.''

Николов разказва, че през 2019 г. Equinix пуска в експлоатация втория си изчислителен център, който е съвсем нова сграда. Инвестицията се прави на множество етапи. Това, което сега обявяват, е пускането на втори етап. За българския пазар това е голяма стъпка и възможност големи играчи да влязат на пазара.

''Equinix е real estate investment trust с 80 млрд. пазарна капитализация и оперират 250 изчислителни центрoве по целия свят. През последните 25 години те са се научили да разбират клиентите си и да се ориентират накъде отива пазарът. Има необходимост от такива съоръжения особено в развиващите се държави в Европа.''

Николов изтъква, че необходимостта от такива изчислителни центрове нараства, защото все повече и повече хора искат да ползват само една услуга и да се стараят по-малко за техническите детайли около нея.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.