Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нито един сегмент на модата не може да се нарече екологичен и зелен

Дойчин Дойчинов, собственик на TrueRiders, в "Бизнес старт", 30.06.2023

12:41 | 30 юни 2023
Обновен: 10:26 | 3 юли 2023
Автор: Галина Маринова

Всяко текстилно производство е свързано с някакъв вид замърсяване на околната среда и нито един сегмент на модата не може да се нарече екологичен и зелен. Но всички марки в момента правят опити да работят с рециклирани материали и по-малко с продукти, които са свързани с химия и химическо производство. Но да се говори за "био памук", например, е доста подвеждащо, защото при отглеждането на памука се консумира много вода. В голямата си част стремежът към екологична мода попада в графа "грийн уошинг" и е по-добре да се говори по-скоро за устойчивост на облеклото и то да се използва дълго време, отколкото за екологичното му производство. Това каза Дойчин Дойчинов, собственик на TrueRiders, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

За рисковете, пред които се изправя малкият бизнес, гостът каза, че той е "най-застрашен от световния "бай-бай-бай тренд" ("купи-купи-купи").

"Уникалността и специфичността на една марка се слива в предлагането на много марки на едно място и на надпреварата за по-добра цена. Това ни застрашава най-много".

Малкият бизнес не се ръководи от амбиции, подчерта гостът. "Той се създава с душа, желание и отдаденост от страна на собственика или основния двигател на бизнеса. Малкият бизнес е избор, който човек прави, за да не измени на своите собствени вярвания и да прави нещо, което му е приятно". 

TrueRiders произвежда и търгува със спортни облекла и около нея се е създало "едно общество", което има желанието "винаги да е различно от останалата част от обществото", каза Дойчин Дойчинов. "Нашите спортове са т.нар. борд спортове - скейт борд, сноу борд, сърф и в последствие и велосипедите. Но с тези спортове се занимават хора, които имат чувство за приключение и желание да бъдат различни. Така се ражда нашата линия за облекла, които са по-скоро да обличат нашите фенове и сподвижници и изобщо членовете на обществото, което представляват". 

Когато фирмата започва дейността си през 1997 година тази модна линия е била нишова, но в момента става все по-популярна и "търпи голяма глобализация", добави предприемачът. "Някои от линиите, които са в моя сегмент, са в голяма степен вече комерсиализирани и много големи. Не бих ги нарекъл нишови, но дори и световният тренд в модата понякога се обуславя от тези спортове. Те оставят своя отпечатък в световната мода и начина на обличане". 

Производството на облеклата е в България, каза гостът. "Избираме малки цехове и се опитваме да правим "лимитид едишън" мода. Общо взето това е много трудно, защото когато правиш малки емисии, е много трудно да "прогониш" новия модел, да се направят тестове, пробни пранета. Много е рисково, защото, когато се получи грешка, а това не е нещо невероятно, за съжаление се прави една огромна крачка назад. Но въпреки това, ние не можем да предложим на нашата сравнително камерна публика продукт, който няма да бъде уникален. За това почти не повтаряме плат и често сменяме кройките".  

"България е изключително голям производител на текстил с много добре развита текстилна индустрия и много от световните марки правят част от продукцията си тук, освен това тук мога да контактувам много по-лесно с подизпълнителите - да отида на място, да променим нещо. А, ако е в чужбина, това е доста по-сложно".

Компанията има интерес и към износ в чужбина, но за сега нуждата от по-голяма инвестиция в това начинание я възпира, но все пак предстоят разговори по въпроса, защото по думите на Дойчинов "през последната половин година има главоломно търсене и развитие", което фирмата не може да удовлетвори със собствено финансиране. 

Каква е степента на ангажираност на обществото към екологичните теми, има ли и каква е разликата между поколенията? Какви са възможностите пред българските брандове на световната сцена? Могат ли те лесно да се наложат и как?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.