Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Google продължава борбата с канадското правителство заради медиен закон

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 30.06.2023 г.

13:22 | 30 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американският технологичен гигант Google обяви, че ще започне да премахва линкове към новини от резултатите от търсенето и други продукти в Канада заради нов закон, който ще изисква плащания към местните издатели на новини. Така тя се присъединява към Facebook в протеста си срещу новото законодателство, което се очаква да влезе в сила след около 6 месеца. Това коментира Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Собственикът на Facebook, Meta Platforms, направи подобно изявление миналата седмица след приемането на законопроект C-18, или Закона за онлайн новините.

Канадската медийна индустрия призова за по-строго регулиране на интернет гигантите, за да позволи на новинарския бизнес да възстанови финансовите загуби, понесени през годините, когато Facebook и Google спечелиха по-голям дял от пазара на онлайн реклама.

Независимият орган за наблюдение на бюджета в Канада миналата година изчисли, че новинарските компании биха могли да получат около 330 млн. канадски долара (249 млн. щатски долара) годишно от сделки съгласно законодателството.

Министърът на наследството Пабло Родригес, който представи законопроекта миналата година, каза, че платформите нямат задължения по закона веднага, както и че правителството е отворено да се консултира с тях относно процеса на регулиране и прилагане на правилата.

Facebook и Google заявиха, че предложенията са неустойчиви за техния бизнес и в продължение на месеци сигнализираха за възможно прекратяване на предлагането на новини в Канада, освен ако законът не бъде изменен.

Федералното правителство на Канада отхвърли предложенията за извършване на промени, а  през юни министър-председателят Джъстин Трюдо обвини компаниите в използване на „тактики за тормоз“.

„Големите технологични компании биха предпочели да харчат пари, за да променят платформите си, за да блокират достъпа на канадците до качествени и местни новини, вместо да плащат справедлив дял на новинарските организации“, каза Родригес в изявление в четвъртък. „Това показва колко дълбоко безотговорни и извън реалността са те, особено когато правят милиарди долари от канадски потребители“, допълни той.

В публикация в блог президентът на Google по глобалните въпроси Кент Уокър каза, че законът остава неработещ и че компанията не вярва, че регулаторният процес ще може да разреши „структурни проблеми със законодателството“.

„Информирахме правителството, че когато законът влезе в сила, за съжаление, ще трябва да премахнем линковете към канадски новини от нашите продукти Search, News и Discover в Канада“, коментира Уокър.

Новинарските медии, засегнати от решението на Google, ще се базират на дефиницията на правителството за „допустими новинарски бизнеси“, когато правилата бъдат финализирани за прилагане.

Вижте целия коментар във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.