Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България и Гърция обединяват усилия за привличане на китайски инвестиции

Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в "Бизнес старт", 07.06.2023

11:51 | 7 юни 2023
Обновен: 11:47 | 9 юни 2023
Автор: Галина Маринова

Много от заводите в Китай искат да инвестират в ЕС, за да добият легитимност чрез стоки, произведени в Европейски съюз. Гърция е привлекателна, защото в пристанище Пирея оперира китайската компания Cosco, а България е привлекателна, защото все още се смята, че има по-евтина работна ръка. Но когато стане въпрос дали можем да осигурим 3500 работника в един завод, било то и на българо-гръцката граница, е малко трудно да отговориш убедително: "Да, можем".  Това каза Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Това, което видях в Китай на изложението в Кантон по отношение на волята за развитие на местния бизнес ме изуми. Кантон беше изключително успешен, защото имаше голяма посещаемост. Това беше първото бизнес събитие, което отбеляза голямото отваряне на Китай с много сделки, които се сключваха още преди официалното откриване на изложението. Очевидно китайския и международния бизнес имаха нужда от това". 

Това, което беше нетрадиционно на изложението е първо, голямото отваряне и големият подем, който видяхме и второ, ние подходихме по нетрадиционен начин. Нашата делегация беше съвместна с гръцките ни колеги - една от гръцките асоциации. Ние представяхме региона като възможност за икономически отношения, за инвестиции и по този начин звучахме доста по-сериозно, каза Дончева. 

"Бяхме изключително концентрирани към производители на електромобили. Посетихме няколко заводи, както и производители на компоненти, свързани с производството на зелена енергия - соларни панели, компонентите към тях, батерии за производство на електричество". 

На въпроса с какво България може да стане по-привлекателна за големите китайски производители гостенката каза, че не само големите китайски производители възприемат България като възможност за стъпване в границите на ЕС. Всяка една държава е в конкуренция с друга членка на съюза и всяка предлага свои благоприятни условия за развитие на китайски компании. При нас конкуренцията е с останалите членки на ЕС - какво повече можем да предложим на тях. 

"Интерес проявяват производителите на електромобили. Те имат интерес част от производството да става в ЕС. Същото се отнася и за производителите на соларни панели. Основната причина е, че ще имат сертификат, че производството отговаря на всички изисквания на ЕС за произведените продукти. Освен това ще спестят и много логистични разходи, обхващайки голям търговски регион". 

Развитието на българския и международния бизнес в Китай е поставен на една нова основа, каза още Десислава Дончева. Тя добави, че китайското правителство, с голямото отваряне, внедри редица мерки за облекчаване на бизнеса. Южен Китай, например, оформя зона на Големия залив. Той дава 10% от БВП на Китай и точно там се създава нова икономическа зона на Китай, която предлага много големи облекчения за целия международен бизнес. След разговор с представители на тази зона събеседничката заяви, че китайските партньори веднага са се обърнали към търговския представител на България в Шанхай с молба да им бъде предоставен списък с мерки, които биха подпомогнали българския бизнес, за да могат те да ги изпълнят - какви събития да се направят, за да може бизнесът ни да достигне по-бързо за региона. 

Какво трябва да бъде поискано от китайската страна, за да се постигне успешната работа на българския бизнес в Китай? Как изглежда Китай след отварянето на страната след пандемията? Как се развива икономически Китай в момента? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.