Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Twitter започва да чисти неактивните акаунти

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 09.05.2023 г.

13:02 | 9 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Twitter Inc. ще изчисти акаунти, които не са били активни от няколко години, и това може да доведе до спад в броя на последователите. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Откакто пое Twitter през октомври, Илон Мъск направи промени в социалната мрежа, за да генерира така необходимите приходи и да изпълни обещанието си да я превърне в рай за свободата на словото, като същевременно се бори със спама и ботовете, които влошават потребителското изживяване. Това беше труден процес – миналия месец Twitter възстанови синята отметка, проверяваща профилите на някои високопоставени лица, дори някои, които са мъртви от години.

Според Мъск прочистването на Twitter е по-консервативно, отколкото се посочва в тази политика. Вместо това той казва, че компанията изчиства акаунти, които не са имали „никаква активност в продължение на няколко години", като същевременно предупреждава потребителите, че резултатът от изчистването може да означава намаляване на броя на последователите на потребителите. Това може да бъде по-забележимо при дългогодишните акаунти в Twitter, чиито собственици са натрупали голям брой последователи в началото на съществуването на Twitter като социална мрежа.

През последните месеци Twitter обмисляше да продава желаните потребителски имена чрез онлайн търгове, за да генерира допълнителни приходи. Не е ясно дали този план все още е в сила или как ще сработи, ако е така. През декември 2022 г. Мъск също така беше написал в Twitter, че Twitter „скоро" ще започне да освобождава пространството от имена на 1,5 млрд. акаунта, като отбеляза, че неактивните акаунти ще бъдат изтрити като част от този процес.

Акциите на PayPal Holdings Inc. поевтиняха, след като гигантът в областта на разплащанията предупреди, че коригираният оперативен марж няма да нарасне толкова бързо, колкото компанията очакваше, дори след като разходите за платформите му скочиха повече от очакваното през първото тримесечие, коментира още Попов.

Коригираният оперативен марж на PayPal - който измерва каква печалба реализира компанията от всеки долар продажби, без да използва общоприетите счетоводни принципи - вероятно ще се разшири с поне 100 базисни пункта през тази година, заяви базираната в Сан Хосе, щата Калифорния, компания в изявление от понеделник. За сравнение - по-ранната прогноза беше за ръст от около 125 базисни пункта.

Акциите на компанията поевтиняха с 4,1% в края на търговията в Ню Йорк. До края на редовната търговия в понеделник те бяха поскъпнали с 6% през тази година.

Повече по темите и защо акциите на Palantir поскъпнаха с близо 30% може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.