Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Колективно пазаруване на климатици - средство за справяне с инфлацията

Антоан Атанасов, юрисконсулт в асоциация „Активни потребители“, в „Бизнес старт”, 30.03.2023

13:10 | 30 март 2023
Обновен: 14:15 | 30 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Асоциация „Активни потребители” стартира инициатива за колективно закупуване на климатици за домашна употреба. Такава колективна покупка се случва за първи път в България. Общата покупка на климатици има за цел да съберем достатъчно на брой хора, които да получат по-добра цена от търговците при колективна покупка, разказа Антоан Атанасов, юрисконсулт в асоциация „Активни потребители“, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Планираме в цената да влиза и монтажа, ще имаме цена, която е много по-ниска от пазарната и ще се сдобием с качествен климатик, подчерта Атанасов.

„Направихме тестове на различни марки климатици в лаборатория в Германия, която изпробва климатиците при различни температури и каза кой е най-ефективен...Потребителите ще могат да избират между 3-4 модела”, посочи събеседникът.

В инициативата, която стартира преди броени дни, вече са се включили около 400 души. Надяваме се да получим отстъпка от поне 20% от пазарната цена, вече имаме оферти от търговците, като до края на април ще набираме необходимия брой желаещи.

Освен на климатици, в по-късен етап може да стартираме инициативи за колективни покупки на соларни панели и термопомпи, защото хората искат да купуват на по-добри цени.

Запитан как домакинствата могат да оптимизират разходите си за храна предвид високата инфлация, събеседникът препоръча да се готви в количества, които да стигат за по-дълъг период от време и част от храната да се замразява.

Друг съвет, който даде експертът, е, когато пазаруваме от международни сайтове, да внимаваме и да проверяваме цената на доставката, която понякога може да се окаже по-скъпа от самия продукт.

Не винаги най-скъпите продукти са най-качествените, каза още Атанасов и посъветва, когато искаме да поръчаме дадена стока онлайн, да изгледаме няколко видео клипчета в интернет, за да се уверим в качествата ѝ.

Още практични идеи за справяне с високата инфлация може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.