Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Nvidia сравни развитието на генеративния AI с появата на iPhone

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 22.03.2023

12:08 | 22 март 2023
Обновен: 12:12 | 22 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американският технологичен концерн Nvidia представи нови чипове, услуги за суперкомпютри и множество важни партньорства, които показват как разработваните от компанията технологии стимулират следващата вълна от нови постижения в сферата на изкуствения интелект. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

 

Компанията използва използва годишната си конференция за разработчици, за да напомни на технологичната индустрия за своя статут на лидер на пазара на чипове за изкуствен интелект, като представи базирана в облака услуга за суперкомпютри, която позволява на клиентите да имат достъп до десетки хиляди нейни чипове за графична обработка и софтуер за изпълнение на мащабни изчислителни задачи.

В своята реч по време на събитието основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан нарече навлизането на Nvidia като двигателя, който стои зад „момента на iPhone в изкуствения интелект", както той започна да нарича този преломен момент в изчислителната техника. Насърчен от бума на потребителски и корпоративни приложения, като усъвършенствани чатботове и впечатляващи графични генератори, „генеративният ИИ ще преоткрие почти всяка индустрия", каза Хуан, цитиран от Bloomberg.

Идеята е да се изгради инфраструктура, която да направи приложенията с изкуствен интелект по-бързи и по-достъпни за клиентите. Графичните процесори на Nvidia се превърнаха в мозъка на ChatGPT и други подобни, като им помагат да обработват все по-големи обеми от данни за обучение. През миналата седмица Microsoft Corp. разкри, че се е наложило да използва десетки хиляди графични процесори A100 на Nvidia в центровете за данни, за да се справи с изчислителното натоварване в облака за OpenAI, разработчика на ChatGPT.

Други технологични гиганти следват примера с подобни колосални облачни инфраструктури, предназначени за ИИ. Oracle Corp. обяви, че нейната платформа ще разполага с 16 хил. графични процесора Nvidia H100, наследник на A100, за високопроизводителни изчислителни приложения, а Nvidia заяви, че предстояща система от Amazon Web Services ще може да се мащабира до 20 хил. свързани H100. Microsoft също започна да добавя H100 в своите сървърни шкафове.

Тези видове суперклъстери от чипове са част от стремежа на Nvidia да отдава под наем суперкомпютърни услуги чрез нова програма, наречена DGX Cloud, която се хоства от Oracle, а скоро и от Microsoft Azure и Google Cloud. Nvidia заяви, че целта е достъпът до суперкомпютър за изкуствен интелект да бъде толкова лесен, колкото отварянето на уебстраница, като се даде възможност на компаниите да обучават своите модели, без да се нуждаят от локална инфраструктура, която е скъпа за инсталиране и управление.

„Предоставяте задачата си, посочвате набора си от данни и натискате бутона "старт" - и цялата оркестрация и всичко под нея е поето", казва Манувир Дас, вицепрезидент на Nvidia за корпоративни изчисления. Цената на услугата DGX Cloud ще започне от 36 999 долара на инстанция на месец, като всяка „инстанция" - по същество количеството изчислителна мощност, което се наема - се равнява на осем графични процесора H100.

Попов коментира и новината, че Microsoft възнамерява да актуализира цените за корпоративните си клиенти, за да отразяват те обменния курс на съответната национална валута спрямо щатския долар.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.