Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Николай Василев: МВФ няма да дойде, но трябва да спрем с бюджетните дефицити

Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", "Бизнес старт", 16.03.2023 г.

11:55 | 16 март 2023
Обновен: 09:39 | 20 март 2023
Автор: Даниел Николов

Бюджетната ситуация в България е безотговорна през последните две години, което води до бъдещи потенциални проблеми, които се случват по-бързо от очакваното. Докладът на Министерството на финансите от тази седмица не е изненада, и макар едва ли да има нужда от помощ от Международния валутен фонд, ще трябват реформаторски управления, които да вкарат бюджети без дефицити. Това коментира Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Преди предишните предсрочни избори публичният дълг беше около 32 млрд. лева - в момента е над 40 млрд. лева, пак има предсрочни избори, които пак може да не родят правителство. Още малко да поспим и да казваме, че проблем няма, и тази година дългът може да стане 50 млрд. лева, а догодина 60 млрд. лева. Какво трябва да се случи в държавата, за да разбере някой, че има голям проблем"?

Съотношението дълг към БВП не расте толкова бързо, колкото в други притеснителни страни от ЕС, но това може да се случи с политиките на доскорошните правителства, каза Василев.

"От влизането в ЕС реформите в България са почти липсващи, може да има някои дребни неща, но те в никакъв случаи не са достатъчни".

Няма съкращения в публичния сектор, няма концесионни строежи на инфраструктурни проекти и "изведнъж парите в държавата не стигали - беше ясно, че няма да стигнат", добави Василев.

Запитан за риска да се промени фиксирания курс на лева към еврото, Василев каза, че логиката е бюджетна заради увеличаването на държавните разходи и натрупването на дефицити за провеждането на популистки политики.

"Въпрос на време е да катастрофираме".

Почти никой от управляващите в момента не иска България да се присъедини към еврозоната, а бюджетните политики от 2020 г. насам все повече отдалечават страната от тази цел, каза Василев.

Като уточни, че не познава в детайли предложението, Василев каза, че е против облагането на свръхпечалбите на бизнеса, споменато в доклад на МФ, но е за премахването на диференцираната ставка за ДДС за всички стоки, освен международния туризъм. Едва ли ще има нужда от помощ от Международния валутен фонд, но за това ще трябва бюджети без дефицити.

"Докарахме я да разрушаваме добрата данъчна система и да викаме Международния валутен фонд, защото държавата е на ръба на фалит - представете си колко зле се движим в момента!... Проблемът са разходите, а не приходите - трябва да нямаме толкова големи разходи".

В коментар за банковите трусове през последните две седмици, Василев каза, че не очаква повече сътресения, тъй като банките сега не са толкова агресивни и са по-добре капитализирани от 2008 г. Основната причина за фалитите в САЩ са недобре преценени рискове на фона на повишаващите се лихвени проценти, а решението да се спасят негарантираните депозити в тях Василев определи като неправилно, тъй като стимулира банките да поемат повече риск.

"Европейските банки и българските банки са много добре капитализирани и няма да има последствия", добави той.

Василев коментира и основните проблеми пред България за този век, които разисква в новата си книга "Next.bg - книга за реформатори, ястреби и щъркели".

"На първо място това е демографският въпрос. Политиките за демографията трябва да са най-важни и да са по-важни от всички злободневни въпроси... Парите за демография са най-добре инвестираните пари за бъдещето на нацията".

Повече за темите в новата книга на Николай Василев може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизснес старт" може да намерите тук.