Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Банкман-Фрийд може да се окаже в затвора, ако САЩ се наканят да го арестуват

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 06.12.2022 г.

13:00 | 6 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Сам Банкман-Фрийд, бившият главен изпълнителен директор на FTX — фалиралата борса за криптовалути, която струваше 32 милиарда долара преди няколко седмици —  в продължение на години се представяше като момче-гений, превърнало се в бизнес титан, способно да развие по чудо своята крипто империя, докато други играчи бяха унищожени. Всички - от най-големите инвеститори на рисков капитал в Силициевата долина до знаменитости - се подведоха на измамата. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Но по време на пресконференциите на Банкман-Фрийд от последните няколко седмици, някогашният чудотворец поде нова история – че е просто неопитен и начинаещ бизнесмен, който не е знаел какво прави и най-важното, не е знаел какво се случва в компаниите, които основа.

Това е доста голямо отклонение от имиджа, който той внимателно беше култивирал от стартирането на първата си крипто фирма през 2017 г. – и според бивши федерални прокурори, съдебни адвокати и правни експерти, говорещи пред CNBC, напомня за класическа правна защита, наречена „стратегия на лошия бизнесмен“.

В Америка не е престъпление да бъдеш лош или небрежен главен изпълнителен директор с лоша преценка. По време на неотдавнашната си пресконференция от отдалечено място на Бахамите Банкман-Фрийд наистина се впусна в описание на собствената си некадърност, като до голяма степен обвини за срива на FTX лошото управление на риска.

Поне десетина пъти в разговора с Андрю Рос Соркин той се опита да прехвърли вината върху Каролин Елисън, негова колежка (и някогашна приятелка) в Alameda. Казва, че не е знаел колко изключително задлъжняла е Alameda и че просто не е знаел за много неща, които се случват в огромната му империя.

Банкман-Фрийд признава, че е имал „лош месец", но отрича да е извършил измама в своята криптоборса.

Брет Тейлър ще се оттегли от поста си на съизпълнителен директор на Salesforce Inc, а съоснователят Марк Беньоф ще стане единственият главен изпълнителен директор, коментира още Попов.

Новината генерира срив на цената на акциите на компанията със 7% в следборсовата търговия, след като инвеститорите вече бяха оценили годишното увеличение на печалбата.

Вътрешни лица в компанията описват пред Bloomberg Тейлър като човек, който се занимава с много от ежедневните операции в Salesforce, като например провеждането на седмичната среща на ръководството. В същото време Беньоф, който ръководи компанията от основаването ѝ през 1999 г., е имал възможност да се съсредоточи върху широката стратегия, както и върху външните си филантропски усилия.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.