Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мъск се надява да тества компютърен мозъчен имплант в хора следващата година

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 01.12.2022 г.

13:22 | 1 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Neuralink Corp. на Илон Мъск има за цел да започне да поставя своя компютърен мозъчен имплант с размер на монета в човешки пациенти в рамките на шест месеца, обяви компанията на събитие в централата си във Фримонт, Калифорния. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Neuralink усъвършенства продукта, който се състои от малко устройство и жици с електроди, заедно с робот, който изрязва парче от черепа на човек и го имплантира в мозъка. Продължаващите дискусии с Администрацията по храните и лекарствата на САЩ са преминали достатъчно добре, за да може компанията да постави цел за първите си изпитвания върху хора през следващите шест месеца, според Мъск.

Типично за начинанието на Илън Мъск, Neuralink вече планира след тази стъпка, насочвайки се към импланти за други части на тялото. По време на събитието Мъск разкри работата по два основни продукта в допълнение към интерфейса мозък-компютър. Той разработва импланти, които могат да се поставят в гръбначния мозък и потенциално да възстановят движението при някой, страдащ от парализа. И има очен имплант, предназначен да подобри или възстанови човешкото зрение.

„Колкото и чудодейно да звучи това, ние сме уверени, че е възможно да възстановим функционалността на цялото тяло на някой, който има прекъснат гръбначен мозък“, каза Мъск на събитието. Обръщайки се към визуалната работа на Neuralink, той добави, че „дори и никога преди да не са виждали, ние сме уверени, че биха могли да видят“.

Както и при предишните събития на Neuralink, някои от нещата, демонстрирани от Мъск и неговия екип, вече са били постигнати в академични среди. Критиците на компанията отдавна обвиняват предприемача, че преувеличава постиженията на Neuralink и дава прекалено големи обещания за това какво ще може да прави технологията в близко бъдеще, ако изобщо може да го прави.

Технологията за интерфейс между мозък и машина се изследва и усъвършенства от академичните среди от десетилетия. Навлизането на Мъск в тази сфера обаче предизвика вълна от инвестиции от страна на рискови капиталисти в стартиращи предприятия и помогна за много по-бързото развитие на тази област.

Междувременно Мъск изглежда се е успокоил за момента след словесните си нападки срещу производителя на iPhone Apple. Той е имал „добър разговор“ с главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, написа самият Мъск в Twitter. Наред с други неща, двамата са „изяснили недоразумението“ относно предполагаемата заплаха за премахване на приложението на Twitter от App Store на Apple. Кук е уточнил, че компанията му никога не е обмисляла подобна стъпка. Apple все още не е направила изявление по въпроса, предава CNBC. В друг туит Мъск публикува кратък видеоклип на изкуствено езеро в центъра на Apple Park в Купертино, Калифорния.

Срещата бележи значителна деескалация дни след като Мъск избухна в Twitter, в който обвини Apple, че заплашва да изтегли приложението на социалната мрежа от App Store, и публикува, а след това изтри меме, в което намекваше, че по-скоро би „отишъл на война“, отколкото да плаща 30% от таксите за платформата на Apple.

Повече по темите и какво се случва със заводите за iPhone в Китай може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.