Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Всяването на страх от политиците вреди на българската икономика

Димитър Събев, икономически журналист, "Бизнес старт", 06.09.22

11:23 | 6 септември 2022
Обновен: 13:00 | 6 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Въпреки енергийната криза и турбулентните времена, в които се намираме, показателите на българската икономика са положителни. Не трябва обаче да се поддаваме на отровната политическа култура, която всява страх, за да печели избиратели, защото по този начин е възможно да се предизвика икономическа депресия. Това коментира Димитър Събев, икономически журналист, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„В момента промишленото производство на България е на рекордно ниво, като % на заетост също достигна рекорд – 75%. Показателите в момента са добри, има живец в икономиката, икономическите постижения са по-добри от очакваните. Нещата могат да се получат добре, но не трябва да допускаме повторение на 2009-2010 г. България имаше шанса да избегне американския сценарий, както стана в Полша, ако не се беше поддала на паника, но дойдоха политически изказвания - много сме зле, идва криза. Орязаха се разходите и това доведе до депресия и дефлация между 2013 и 2016 г., което допринесе за увеличената емиграция. Ако сега се възприеме същото политическо говорене нищо добро няма да постигнем“, категоричен е той.

По отношение на държавния бюджет Събев признава, че част от разходите наистина трябва да бъдат ограничени, но това трябва да се прави внимателно. „Съкращаването на разходи във всички случаи е необходимо, но не във всички сектори. Когато предложили на Чърчил да се намалят разходите за култура в полза на отбраната през Втората световна война, тогава той пита какво ще отбраняваме в такъв случай“, казва той. „Има разходи, които е глупаво да съкратим. Разходите за наука са такива, както и лекото увеличение на заплатите за докторанти - за някои неща разходи не се пестят, защото това е път към мизерията“.

Според него проблемите с бюджета идват от популистките мерки като отмяна на ДДС за хляба и опрощаването на акциза за горивата, както и щедрите помощи за бизнеса, които трябваше да бъдат временни, а сега е много трудно да се отменят. „Държавата ни е силно зависима от косвени данъци. Когато те се съкращават без да се пипат преките данъци няма откъде да дойдат пари и да се увеличат приходите“, отбелязва той.

„Във връзка със скъпия ток бяха дадени обещания на бизнеса, които тежат много. Програмата за поддържане на заетостта през пандемията също беше доста щедра. Опрощаването на акциза върху горивата и нулевия ДДС върху хляба намалиха приходите, а видяхме че това не се отрази особено на цените“, смята гостът.

Журналистът не вижда заявки за промени сред предизборните програми и обещания на партиите. Говори се единствено за спиране на кражбите, няма стабилни и разумни икономически планове, смята той. Според него отровната политическа обстановка не позволява да се говори за такива неща на избори, тъй като всеки, който се опита да предложи фискално отговорна политика ще бъде обвинен в опити за увеличаване на данъците и съсипване на бизнеса.

„Трябва да е възприемат работещи икономически модели от други европейски държави, но не виждам признаци за това. Преди изборите е най-лошото време за разкриване на планове. Много отровена е политическата обстановка, не може да има трезви дискусии за това как живеем“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.