Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

С неограничените си финанси Саудитска Арабия иска да спре монопола на САЩ в голфа

Георги Филипов, спортен журналист, "Бизнес старт", 26.08.2022 г.

12:50 | 26 август 2022
Обновен: 13:35 | 26 август 2022
Автор: Даниел Николов

Саудитска Арабия прави свое собствено първенство по голф, като новата организация LIV Golf ще разчита на практика на неограничените финансови възможности на суверенния фонд на страната, за да се конкурира с американската PGA Tour. Страната от няколко години се опитва да се позиционира глобално чрез спорта както се вижда от провеждането на няколко големи боксови събития там. Това разказа Георги Филипов, спортен журналист, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"PGA Тour малко или много монополизира най-качественото съдържание в голфа. Това, което сега се случва, по принцип се случва рядко в спорта на такова високо ниво. Появява се реална конкуренция в лицето на LIV Golf, която идва със своеобразен празен чек и своите особености, тъй като е свързана със Саудитска Арабия."

Организаторите вече са успели да привлекат участници от ранга на Фил Никълсън, Дъстин Джонсън, Серхио Гарсия, като така показаха на играчите от средното ниво, че имат опции за развитие, различни от САЩ, коментира Филипов.

Участниците получават страхотни бонуси при подписване на договорите си - в рамките на 100-150 млн. долара само за участие, за разлика от очаквани кариерни приходи от 50 млн. долара в САЩ - извън наградните фондове, които в PGA Tour възлизаха общо на над 420 млн. долара за последната година.

"Това изглежда доста примамливо за доста играчи, дори и качествени. Моралният елемент е Саудитска Арабия - случаят с Кашоги, критиките за спазването на човешките права - може ли звездите на американския спорт да приемат офертата на саудитските петролни долари."

Появата на конкурентната организация вече е разделила играчите, каза Филипов, и добави, че се разразява битка и за спонсорите и телевизионните права.

"Ще бъде много интересно да проследим как този проект ще стане устойчив - изглежда като някаква голф версия на Формула 1, където ще се продават домакинства, имена на отбори. Телевизиите са много ключови... {Това} е раждането на супернова в глобалния спорт."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.