Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Павел Езекиев: Иновациите не спят и най-добрите идеи ще продължат да намират капитали

Павел Езекиев, съосновател и управляващ партньор в Neo Ventures, в "Бизнес старт", 08.08.2022

13:13 | 8 август 2022
Обновен: 17:01 | 8 август 2022
Автор: Галина Маринова

Как ще пренастроят фондовете за рисково и дялово финансиране в тази нова ситуация. - Безспорно ще има забавяне на набирането на пари във фондовете за рисково и дялово финансиране и съответно това ще се отрази и в инвестирането в стартъп компаниите. Но ние сме не за първи или втори месец в окото на кризата и това, което показват данните на статистиката от формални източници, е, че при набирането и разпределението на капитал няма гигантски спад - той е в рамките на 20-на процента. Това каза Павел Езекиев, съосновател и управляващ партньор в Neo Ventures, водещ в телевизионното стартъп състезание "Дръзките", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Bloomberg TV Bulgaria организира първото у нас телевизионно стартъп състезание "Дръзките", като кандидатстването е до 14 август 2022 година.  

Значението на новото състезание "Дръзките" е огромно, защото в момента се фокусира върху видимите компании, които са в портфейлите на съществуващите мениджър-фондове, а това не отговаря на потенциала, който България има от научна и технологична гледна точка. "Има много деца и младежи, които са изявени от много ранна възраст. В момента има диспропорция между това, което влиза в академичната среда и това, което излиза. Състезание като "Дръзките" би могло да даде повече видимост на хората, чиито идеи все още не са приети от венчър кръговете в България, но чрез менторите и журито, които дават безплатно своето време, напътствия и контакти, това да се промени и това начинание да се превърне в нова платформа, която да извади на бял свят много нови идеи, които да са бъдещи еднорози".

"Иновациите не спят. Преживял съм три подобни кризи, започвайки с 2007 година, когато фалира Lehman Brothers, имаше един сериозен застой. Но периодът, в който в момента се намираме, не може да се сравни с този от преди 10-15 години, защото сумите, които се инвестират в рискови фондове са десетки пъти повече. Най-добрите идеи ще продължат да намират своето признание и своите капитали". 

Т.нар. "велико китайско делистване" със сигурност няма да помогне на експорт-импорт отношенията, които са толкова важни, защото огромна част от хай-тех индустрията разчита на компаниите, които внасят компоненти от Китай и Тайван, но не трябва да се забравя, че Далечният Изток представлява около една трета рисковите капитали, коментира събеседникът. "Когато говорим за една икономика, която е по-скоро в ранна фаза на растеж, не смятам, че в Европа и в САЩ, където са две трети от тези финансирания, ще видим ужасен ефект. Не очаквам такова забавяне".

"Освен човешкия фактор, който е много важен, заобикалящата среда, независимо дали говорим за Балканите, Латинска Америка или Далечния Изток, е много важна. Когато виждаш, че твоите съседи успяват да изскочат едно-две рамена напред и печелят различни конкурентни битки, това мотивира, защото инвеститорското влияние е много глобално и дори да постигнеш частични успехи няма как да останеш незабелязан". 

Относно стартъп средата на Балканите гостът каза, че регионът все още е непозната територия за глобалния инвеститорски интерес. "Винаги има една такава сянка - на каква възраст, от колко време е валидна тази тенденция. Истината е, че тя е с 5-годишна давност. Това е както риск, така и възможност. От една страна виждаме стабилизирането на една много добра екосистема, имаме два еднорога поне. Смятам, че от гледна точка на чуждестранни инвеститори, защото колкото и пари да привлечем в местните фондове, те би трябвало да са в десетки пъти по-малко, отколкото можем да привлечем от външни инвеститори. Въпрос на време е и въпрос на това да останем дръзки, защото най-успешни са дръзките хора, които не се предават, въпреки войната, инфлацията, качващите се лихвени проценти".

Втората българска компания-еднорог, която е с оценка над 1 млрд. долара, е SiteGround. Тя е частна компания и не се афишира, но е такава компания, разкри Павел Езекиев.

В България функционират жизнени и финансирани от рискови местни фондове около 200-250 компании и вярвам, че процентът на успешните ще се покачи рязко през следващите 12-18 месеца, категоричен бе събеседникът.

"Дръзкият предприемач е този, който се осмелява, въпреки всички негативни влияния на средата, не се разколебава от това, че може да не намери финансиране още утре, а развива своята идея до тогава, докато тя, или стане самостоятелно рентабилна, или успее да привлече вниманието на инвеститорите". 

Дръзкият инвеститор, от своя страна, е този, който търпеливо ще изчаква "окото на бурята", набелязва своите "мишени", работи с тях и в точния момент ще ги подпомогне, добави Павел Езекиев. 

Какво може да последва от продължаващото противопоставяне Изток-Запад? Поставя ли променящата се среда на финансиране фондовете в по-добра позиция по отношение на по-ниските оценки, с които се влиза? Ще има ли допълнително изчакване преди решението за инвестиции?  Коя е компанията, която се развива най-бързо в портфолиото на Neo Ventures? Къде ще се позиционира геополитически и икономически Индия, където развива основната си дейност, една от най-добре развиващите се стартъп компании в портфолиото на Neo Ventures, в новото противопоставяне на света?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.