Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Snap се срива, след като спадът на рекламодателите смаза тримесечните продажби

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 22.07.2022 г.

13:14 | 22 юли 2022
Обновен: 15:51 | 22 юли 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите на Snap Inc. се сринаха, след като компанията отчете разочароващи продажби, предизвикани от значителното забавяне на рекламните разходи и нарастващата конкуренция. Акциите на Meta Platforms Inc. и Alphabet Inc. също паднаха след новината. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Приходите за второто тримесечие са нараснали с 13% до 1,11 милиарда долара, съобщиха от компанията в четвъртък, което е под очакванията на анализаторите за 1,14 милиарда долара. Snap каза на инвеститорите през май да пренебрегнат първоначалните насоки за растеж, които компанията в крайна сметка пропусна.

Рекламодателите съкращават бюджетите повече от очакваното - тенденция, която компанията приписва на широката икономическа несигурност. Snap прави популярното приложение Snapchat, което достигна 347 милиона активни потребители дневно през тримесечието. Ръстът на потребителите изпревари конкурентите Facebook и Twitter и надхвърли прогнозите на анализаторите. Но не беше достатъчно.

Поради икономическата несигурност компанията не издаде финансови насоки за третото тримесечие, освен да каже, че приходите са почти равни в сравнение с миналата година. През второто тримесечие Snap отчете нетна загуба от 422 милиона долара, повече от средната оценка от 332,7 милиона долара.

Акциите на Snap паднаха с цели 28% в следборсовата търговия, след като затвориха на $16,35. Акциите вече бяха паднали с около 65% тази година преди обявяването. Ръководството на Snap е съобщило на служителите за планове за ограничаване на наемането и повтори стратегията в четвъртък, заявявайки, че планира „значително намален процент на наемане“.

Китайският гигант в интернет търсенето Baidu Inc представи в четвъртък новото си автономно превозно средство с волан, който може да се изважда. Компанията планира да го използва за услугата си с роботаксита в Китай през следващата година, коментира още Попов.

Новото превозно средство ще има четвърто ниво на автономия, при което не се нуждае от човешка намеса, с 8 лидара и 12 камери по колата.

Повече по темите и какви действия предприема YouTube срещу дезинформацията за абортите може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.