Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пълна прозрачност и свобода на работа: как се привличат таланти в новия свят на служителите

Михаил Петров, изп. директор на Schwarz IT България, "Бизнес старт", 29.06.2022 г.

13:35 | 29 юни 2022
Обновен: 21:08 | 1 юли 2022
Автор: Даниел Николов

Гъвкавост на работното време, индивидуални придобивки, ясни програми за развитие и стремеж за постигане на климатични и социално отговорни цели са сред добрите практики в ожесточената конкуренция за таланти в IT сектора. Това коментира Михаил Петров, изп. директор на Schwarz IT България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Предизвикателствата пред Schwarz IT са същите както за целия бранш - хората и намирането на таланти. Това вече не е светът на работодателите, а светът на служители, в който те избират къде да участват. Това е съвсем нова гледна точка, в която служителят определя къде ще работи."

Schwarz IT e вътрешното софтуерно звено за групата на Lidl, Kaufland, PreZero. 

Хъбът в България планира да наеме допълнително 100 човека към настоящите 400 до края на 2022 г. Той е първият, който е бил открит в чужбина и най-големият, каза Петров. Има и подразделения в Барселона и в Букурещ.

"Все още на първо място е доброто заплащане - ние плащаме в горния диапазон. Също и с нашите иновативни социални пакети - вече не е достатъчно на служителя да предложиш ваучери за храна, транспорт и допълнително здравно осигуряване. Ние имаме пакети, които са индивидуални към служителите... Предлагаме и съвсем нови неща като корпоративни психолози. След пандемията имаше хора, които имаха нужда от помощ. Това е вече стандартен пакет, от който нашите служители могат да се възползват."

Достъпът до корпоративните психолози е било по искане на немалка част от служителите на компанията, каза Петров. За да предотврати прегряването сред екипа си, компанията се стреми да предостави удобен за всеки баланс между лично и работно време. 

"Това е много важно за нас. Даваме 25 дена платен отпуск и държим нашите служители да си ги взимат."

Според Петров отдалечената работа е "абсолютно необратим процес", който няма да свърши със затихването на пандемията. 60% от служителите на компанията са поискали да се запази завинаги възможността за работа от всякъде по всяко време. По време на пандемията е станала видно, че работата от вкъщи по никакъв начин не намалява продуктивността на служителите.

"Ако за нещо пандемията беше положителна, това беше да обори и най-големите скептици, които мислеха, че когато хората работят от вкъщи, те ще бъдат по-малко ефективни. Това не е така. Отдалечените работници са достатъчно отговорни и мотивирани - нито качеството, нито ангажимента е паднал по някакъв начин."

Schwarz IT България работи изключително много за привличането на повече жени в технологичния сектор, каза Петров, като се стреми да осигури нужното време и средства, за да могат жените свободно да изпълняват ролите си на майки и професионалисти.

В IT сектора това е много по-лесно за изпълнение. "Не е тайна, че заплатите са най-високите сред всички сфери на икономиката... Но много по-важно е времето. В IT няма работен ден, той е само пожелателен - можеш да свършиш твоята работа спрямо съответната организация."

Скандинавските държави са сред най-напредналите в тази тенденция, но това до голяма степен се дължи на квотите, каза Петров.

"Ако нещо в България сме постигнали истински добре, без законодателство, е делът на жените в технологичните професии - около 28%-30% във всички фирми, в Schwarz IT - 35%, като разпределението на процентите е същото в менежерския състав."

Компанията има много ясни програми за развитие и е една от малкото, която публично обявява заплатите при търсенето на таланти, каза Петров. 

"Ние не гледаме на нашите служители като на ресурс, който е просто един ред е Excel таблица. При нас гледаме на хората като на хора и имаме абсолютно ясни критерии за развитие във фирмата, където всеки един служител знае какво трябва да постигне, за да мине на следващото ниво."

Дейността на компанията е широко спектърна, като сред последните са прототип на очила за добавена реалност с информация за стоките в магазините на групата, което да направи пазаруването по-ангажиращо и приятно. Това е част от подготовката на компанията за навлизането на метавселената в ежедневието, сподели Петров. 

ESG целите на групата са още през 2022 г. да купува изключително "зелен ток", каза Петров.

"През 2022 г. Lidl трябва да стане емисионно неутрален, а Kaufland - през 2025 г. До 2030 г. всички доставчици на Kaufland и Lidl трябва да преставят техните програми за емисионна неутралност."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.